Den alvorlige komikeren

LOS ANGELES (Dagbladet): Få skuespillere kan gå fra standupscenen til seriøse roller like troverdig som Robin Williams. Sammen med Oscar-vinnerne Al Pacino og Hillary Swank overbeviser han i Hollywood-versjonen av norske «Insomnia».

- Husk at Robin fikk Oscar for en streit dramarolle, minnet Al Pacino om i USA Today nylig. - Robin har et enormt register og stor kapasitet.

Filmen Pacino refererer til er «Den enestående Will Hunting» (1997), og han har selvsagt helt rett. Og har du vært i tvil, vil du bli overbevist etter å ha sett «Insomnia».

I filmen spiller Williams einstøingen og forfatteren Walter Finch, som er mistenkt for mordet på en 17-årig jente.

Den erfarne Los Angeles-etterforskeren Will Dormer, tolket av Pacino, reiser til det lille, midnattssolpregede stedet i Alaska sammen med sin partner Hap (Martin Donovan) for å bistå med etterforskningen. Her starter dramaet som har fått god kritikk verden over, og som flere mener vil være en av årets Oscar-kandidater. Hittil har filmen spilt inn over 60 millioner dollar bare i USA. I dag har filmen premiere i Norge.

Evig standuper

Når Williams møter journalister, er det som regel komikeren han viser fram. Han fleiper med alt og alle, og det er ikke få intervjuer som ender opp i et rent standupshow. Denne gangen, i toppsuiten på Monrovian Hotel på Sunset Boulevard, er ikke noe unntak - noe en japansk journalist som sliter med båndopptakeren får erfare. Williams, for anledningen kledd i en blå T-skjorte og svart bomullsbukse, snakker japansk på sitt eget vis - og jabber i vei om Tour de France. Etter hvert tar han seg sammen og forsøker å svare på noen av spørsmålene:

- For meg er det viktig å gjøre alle typer roller, fra stand up og komedie til mer seriøse roller. Jeg vil fortsette slik, men gjerne med flere sterke karakterroller i filmer som jeg synes er interessante, sier Williams. Hans tre siste filmer er imidlertid mørke. Foruten i «Insomnia» har han framtredende roller i fiaskoen «Death to Smoochy» og «One Hour Photo», som har premiere i USA i dag.

- Vi har alle våre mørke sider. Det var disse sidene som fikk meg til å slutte med alkohol og narkotika.

Sto på hodet

Robin Williams studerte statsvitenskap da han bestemte seg for å begynne ved den kjente teaterskolen Juilliard. Her sa en av hans lærere, John Houseman, at han sløste bort tida med å studere og at han heller burde prøve seg som standupkomiker. Williams var enig, og begynte å opptre på barer i San Francisco, hvor han også i dag bor.

Det var etter en oppvisning på et vannhull han ble invitert til audition for ungdomsserien «Happy Days» og seinere romvesen-tv-serien «Mork and Mindy». Under prøvene for rollen ba Gary Marshall ham om å sette seg. Robin svarte umiddelbart med å stå på hodet i stolen. Williams fikk jobben.

- Stand up er den ultimate illusjon. Standupscenen er stedet der du kan si og gjøre all verdens ting som du aldri kan gjøre noe annet sted.

Nytt blod

Like befriende som standuplivet var det å arbeide med Hollywoods «nye» regissørtalent, Christopher Nolan, mener Williams. Nolan regisserte også den kritikerroste thrilleren «Memento» (2001), som fikk en femmer på terningen av Dagbladets anmelder.

- Unge regissører som Christopher er de mest spennende å jobbe med. Finn flere! De kommer med energi, mye kunnskap og er uredde. Hollywood trenger tilførsel av nytt blod, sier Williams.

- Er du blant de mange i Hollywood som så den norske versjonen av «Insomnia»?

- Nei, jeg har bevisst ikke sett den norske utgaven. Nå som vi har laget vår versjon, vil jeg se den. Det ser jeg fram til. Jeg har hørt de er forskjellige.

PÅ PREMIERE: Skuespillerne Robin Williams (t.h.) og Hilary Swank med regissøren Christopher Nolan på premieren for den amerikanske versjonen av norske «Insomnia» i Hollywood i mai.