KOMMENTARER

Den amerikanske drømmen lever i Norge, men vil det vare?

Det å investere i framtida krever at en ikke alltid velger de billigste løsningene her og nå. 

ULIKHET: Den amerikanske stjerneøkonomen Raj Chetty besøkte Tankesmien Agenda og Universitetet i Oslo på mandag og ga oss gode råd om hvordan vi kan stimulere til sosial mobilitet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ULIKHET: Den amerikanske stjerneøkonomen Raj Chetty besøkte Tankesmien Agenda og Universitetet i Oslo på mandag og ga oss gode råd om hvordan vi kan stimulere til sosial mobilitet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selv om jeg plasserer meg selv på venstresida, blir jeg ofte oppgitt over hvor enkelt mange av mine meningsfeller gjør det for seg.

Ofte påpekes det at forskjellene i levealder mellom øst og vest er på 12 år. For det første er det ikke korrekt. Men for det andre virker det som en antyder at det er det å bo på østkanten som dreper deg. Det er jo helt absurd. Du lever vel ikke lenger om du flytter den samme slitne røykeren til vestkanten? Eller gjør du det?

I går var stjerne-økonomen Raj Chetty på besøk i Oslo, i regi av Universitetet i Oslo og Tankesmien Agenda. Her presenterte han flere av sine banebrytende studier på ulikhet og sosial mobilitet.

En av de mest oppsiktsvekkende konklusjonene fra hans arbeider, er at de med lave inntekter har en høyere forventet levealder om de bor i et, i bred forstand, rikere område. Det gjelder særskilt i oppveksten. Barn fra familier med få ressurser som vokser opp i områder med mange ressurssterke familier, får i voksenlivet høyere inntekt, tar mer utdanning og færre blir gravid i tenåra (se pdf. Det samme viser norsk forskning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer