Den amerikanske jenta

Litt for begivenhetsrik om lidenskap, svik og mord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fagerholm har ikke spart på kruttet i sin 500 siders krønike fra Trakten, et sumpaktig kystlandskap utenfor Helsingsfors. Der bor ungjentene Sandra og Doris. Den musegrå Sandra har hareskår, og et ondt øye som «ser» ting. Hennes vakre mor Lorelei og faren Ålendingen lever et lidenskapelig jetsetliv. Inntil de havner i sumplandskapet, og moren går lei og bare forsvinner.Doris på sin side ble mishandlet som liten. Hun får bo hos den snille søskenbarnmoren i søskenbarnhuset, etter at elsklingsgutten Bjørn henger seg. De to jentene finner hverandre, maler Ensomhet&Angst på hver sin slitte t-skjorte, og innleder et intenst kjærlighetsforhold.

Overrealistisk

Navet i denne Twin peaks-aktige fortellingen er tre dramatiske dødsfall. Den amerikanske jenta Eddie blir funnet druknet i sjøen. Unggutten Bjørn henger seg. Doris skyter seg noen år senere. Fagerholm spiller på krimgenren, når hun lar disse dødsfallene være drivet i fortellingen. Hva har unggutten Bengt sett? Var det Eddies ansikt som stirret opp fra bunnen av vannet? Eller var det kanskje ikke Eddie. Og var det muligens et svømmebasseng? Liksom i andre av Fagerholms romaner er hovedtematikken tenåringsjenter på seksti- og syttitallet. Sterke unge kvinner som ikke nødvendigvis er ofre for menn. Men likevel har så dramatiske skjebner at det grenser til det overrealistiske. Fagerholm forteller med en suggererende rytmisk musikalitet. Her er sprang i tid, og en rekke skjebner og begivenheter. Pistolskuddet og ansiktet i sjøen fungerer som et slags refreng, med til dels kryptiske versjoner av mulige årsaker til dødsfallene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer