Den amerikanske jenta

Litt for begivenhetsrik om lidenskap, svik og mord.

BOK: Fagerholm har ikke spart på kruttet i sin 500 siders krønike fra Trakten, et sumpaktig kystlandskap utenfor Helsingsfors. Der bor ungjentene Sandra og Doris. Den musegrå Sandra har hareskår, og et ondt øye som «ser» ting. Hennes vakre mor Lorelei og faren Ålendingen lever et lidenskapelig jetsetliv. Inntil de havner i sumplandskapet, og moren går lei og bare forsvinner.Doris på sin side ble mishandlet som liten. Hun får bo hos den snille søskenbarnmoren i søskenbarnhuset, etter at elsklingsgutten Bjørn henger seg. De to jentene finner hverandre, maler Ensomhet&Angst på hver sin slitte t-skjorte, og innleder et intenst kjærlighetsforhold.

Overrealistisk

Navet i denne Twin peaks-aktige fortellingen er tre dramatiske dødsfall. Den amerikanske jenta Eddie blir funnet druknet i sjøen. Unggutten Bjørn henger seg. Doris skyter seg noen år senere. Fagerholm spiller på krimgenren, når hun lar disse dødsfallene være drivet i fortellingen. Hva har unggutten Bengt sett? Var det Eddies ansikt som stirret opp fra bunnen av vannet? Eller var det kanskje ikke Eddie. Og var det muligens et svømmebasseng? Liksom i andre av Fagerholms romaner er hovedtematikken tenåringsjenter på seksti- og syttitallet. Sterke unge kvinner som ikke nødvendigvis er ofre for menn. Men likevel har så dramatiske skjebner at det grenser til det overrealistiske. Fagerholm forteller med en suggererende rytmisk musikalitet. Her er sprang i tid, og en rekke skjebner og begivenheter. Pistolskuddet og ansiktet i sjøen fungerer som et slags refreng, med til dels kryptiske versjoner av mulige årsaker til dødsfallene.

Frie tøyler

Det er ingen tvil om at Fagerholm er et sjeldent fortellertalent, med et stort repertoar. Likevel synes jeg nok hun har latt sin frodige fantasi få vel frie tøyler i denne boka. De dramatiske begivenhetene har en tendens til å slå hverandre i hjel. De står liksom i kø i en fortelling som ingen ende vil ta. Bokstavelig talt. Fortsettelse følger, loves det på slutten. Og for all del, en begivenhetshungrig leser får mye for penga i denne veloversatte krøniken.