Du leser nå Dagbladet Pluss

Den andre historien om Tyskland

Forbindes gjerne med orden og disiplin, men faktisk stammer den antiautoritære motkulturen fra nettopp Tyskland.

FORTSATT AKTIV: Lebensreform-bevegelsen, som oppsto sent på 1800-tallet og lever i beste velgående i dag. Den kan beskrives både som en kulturstrømning og en sosial bevegelse, hvor det å leve nærmere naturen var et overordnet mål. Helsekost, alternativ medisin, nudisme og seksuell frigjorthet var av det gode, mens man burde avholde seg fra tobakk, alkohol, kjøtt og vaksiner. Foto: NTB Scanpix
FORTSATT AKTIV: Lebensreform-bevegelsen, som oppsto sent på 1800-tallet og lever i beste velgående i dag. Den kan beskrives både som en kulturstrømning og en sosial bevegelse, hvor det å leve nærmere naturen var et overordnet mål. Helsekost, alternativ medisin, nudisme og seksuell frigjorthet var av det gode, mens man burde avholde seg fra tobakk, alkohol, kjøtt og vaksiner. Foto: NTB ScanpixVis mer

(INNTRYKK): En av de mest standhaftige klisjeene som både tyskere selv og utlendinger forbinder med å være tysk, er at de er ordensmennesker. I utgangspunktet et harmløst karaktertrekk, men ettersom det ble pervertert av nazistene, er det infisert av noe autoritært og betraktet med mistenksomhet.

Men stemmer det at orden og ordentlighet så å si hefter uløselig ved tyskere og deres kultur? Usannsynlig mange forfattere har drøftet denne problemstillingen, og hostet opp de mest nedstøvede svar.

En tilbakevendende referanse er den innflytelsesrike kulturpersonligheten Joachim Heinrich Campe, som levde på 1700-tallet. Han mente at orden er en «dyd», fordi orden dypest sett handler om at det skal være sammenheng mellom «fornuftens grunnsatser» og et menneskes handlinger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.