FORTSATT AKTIV: Lebensreform-bevegelsen, som oppsto sent på 1800-tallet og lever i beste velgående i dag. Den kan beskrives både som en kulturstrømning og en sosial bevegelse, hvor det å leve nærmere naturen var et overordnet mål. Helsekost, alternativ medisin, nudisme og seksuell frigjorthet var av det gode, mens man burde avholde seg fra tobakk, alkohol, kjøtt og vaksiner. Foto: NTB Scanpix
FORTSATT AKTIV: Lebensreform-bevegelsen, som oppsto sent på 1800-tallet og lever i beste velgående i dag. Den kan beskrives både som en kulturstrømning og en sosial bevegelse, hvor det å leve nærmere naturen var et overordnet mål. Helsekost, alternativ medisin, nudisme og seksuell frigjorthet var av det gode, mens man burde avholde seg fra tobakk, alkohol, kjøtt og vaksiner. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den andre historien om Tyskland

Forbindes gjerne med orden og disiplin, men faktisk stammer den antiautoritære motkulturen fra nettopp Tyskland.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(INNTRYKK): En av de mest standhaftige klisjeene som både tyskere selv og utlendinger forbinder med å være tysk, er at de er ordensmennesker. I utgangspunktet et harmløst karaktertrekk, men ettersom det ble pervertert av nazistene, er det infisert av noe autoritært og betraktet med mistenksomhet.

Men stemmer det at orden og ordentlighet så å si hefter uløselig ved tyskere og deres kultur? Usannsynlig mange forfattere har drøftet denne problemstillingen, og hostet opp de mest nedstøvede svar.

En tilbakevendende referanse er den innflytelsesrike kulturpersonligheten Joachim Heinrich Campe, som levde på 1700-tallet. Han mente at orden er en «dyd», fordi orden dypest sett handler om at det skal være sammenheng mellom «fornuftens grunnsatser» og et menneskes handlinger.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn