Den andre tv-kvelden

Morsomme programmer er alltid kortere enn fjernsynsteater, og i går var det «Showtalk». Det var neppe det beste programmet i serien, men det var dessverre det siste denne sesongen. Det går mot vår og sommer og repriser, og vi kan jo ikke bare ha det morsomt her i landet. Selv om vi altså har Trond Kirkvaag. Som Kåre Valebrokk konstaterte at han misunner NRK.

Nådegaver 1

Det er skrevet spaltemil om Kirkvaag, om KLM, om suksesser og priser i Montreux. Men det kan vel ikke være farlig å gjenta at NRK ville vært en fattigere institusjon uten denne sprell levende humoristen. Kirkvaag har mange nådegaver, ikke minst frekkhetens. Når han sitter der og intervjuer Kåre Valebrokk og Einar Førde og innimellom imiterer Førde så kringkastingssjefen må kjenne det langt inn i hjerterøttene. Han balanserer mellom skarp ironi og rein utdriting, men går aldri over grensen. Kirkvaag stanser før han blir morsom på andres bekostning. Det er et adelsmerke for en profesjonell humorist og entertainer. Gi mannen tid og penger til å lage nye programmer. Og send gjerne noen repriser mens vi venter.

Nådegaver 2

Dokumentarprogrammet «En hedning i Herrens hus» led vanskjebnen å bli sendt på TV 2 mens Norge kikket på «Melodi Grand Prix». Det var synd for Jan-Robert Jore som hadde lagd programmet, og for seere som ellers ville lært litt om menneskene og livet i en pinsemenighet i Vennesla utenfor Kristiansand der 68 medlemmer av Filadelfiamenigheten har lånt 100 000 kroner hver for å bygge nytt bedehus. Det var en lavmælt dokumentar med nerve. Om helt vanlige mennesker i en vanlig pinsemenighet i ei vanlig sørlandsbygd. Forskjellen er at de tror at Gud er med og tar bestemmelser om at de skal ta opp private lån og bygge bedehus. Og om Gud bare antydet 1000 sitteplasser, var det ikke farlig om det ble litt flere. Jore lot kamera gå og menneskene tale for seg. Hans egne kommentarer var nøytrale. Programmet hadde kanskje vært like godt uten kommentarene fra Levi Fragell i Human-Etisk Forbund. Fragell kjenner pinsebevegelsen fra innsiden, men som frafallen predikant bør han kanskje ikke framstå som uavhengig sannhetsvitne.

Et lite hjertesukk. «Magasinet» i TV 2 hadde i går kveld et intervju med en av de to drapsdømte mennene som er på rømmen. Kunne de ikke ha spart oss for at han hadde «medfølelse» for hvordan den dreptes datter måtte oppleve at han var på frifot! Har ikke TV 2 en deleteknapp?

halvard.c.hanssen@dagbladet.no