Den anonyme krim-sensasjonen er avslørt

«Samuel Bjørk» er musiker og forfatter.

FORRIGE DEBUT: Frode Sander Øien står i dag fram som mannen bak pseudonymet Samuel Bjørk. Her fra da han lanserte debutromanen «Fantastiske Pepsi Love» i 2001.

Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet
FORRIGE DEBUT: Frode Sander Øien står i dag fram som mannen bak pseudonymet Samuel Bjørk. Her fra da han lanserte debutromanen «Fantastiske Pepsi Love» i 2001. Foto: Tom E. Østhuus/DagbladetVis mer

(Dagbladet:) «Samuel Bjørk» ble en aldri så liten sensasjon da han debuterte med krimboka «Det henger en engel alene i skogen» i fjor høst. Allerede før boka kom ut, hadde flere utenlandske forlag meldt interesse. Foreløpig er den trykket i 50 000 eksemplarer, og solgt til 22 land. I tillegg ble den nominert til Bokhandlerprisen, som første bok skrevet under pseudonym.

Ikke verst for en forfatter ingen (bortsett fra forlaget) egentlig visste hva het. Før nå.

Ville få fred
Samuel Bjørk heter egentlig Frode Sander Øien, og er en 44 år gammel forfatter og musiker som nylig har flyttet til Oslo fra Trondheim. Det melder VG i dag.

Han er krimdebutant, men har tidligere utgitt to romaner - deriblant debutromanen «Fantastiske Pepsi Love», som også ble dramatisert på Trøndelag Teater. Han spilte i bandet Sanderfinger, som gjorde suksess på nittitallet, og spiller i dag i I Love Wynona.

- Jeg bestemte meg for å skrive under pseudonym for å få fri, få fred, for å slippe å tenke på hva jeg har gjort før, sier han til VG, og forteller at det er de utenlandske forlagene som nå har fått ham til å stå fram.

«Problematisk pageturner»
«Det henger en engel alene i skogen» har fått blandede kritikker i norsk presse, både strålende anmeldelser og mer lunkne. Dagbladets anmelder Torbjørn Ekelund tilhørte sistnenvte gruppe, og kalte romanen «en problematisk pageturner». Han var særlig skeptisk til alle de makabre detaljene i boka, som handler om en barnedrap.

«Den er oppjaget, intens og full av detaljer som gjør at man ikke kan fri seg fra følelsen av at barnedrapene først og fremst er inkludert for skrekkeffektens skyld», skrev Ekelund.