Den anstendige grevinnen

BERLIN (Dagbladet): «Med sitt klarsyn og sitt mot var grevinne Marion Dönhoff et symbol for det opplyste, det anstendige Tyskland,» skriver tidligere forbundskansler Helmut Schmidt om sin medutgiver av den tyske ukeavisa Die Zeit.

  • Natt til mandag døde kvinnen med tilnavnet «den røde grevinnen», 92 år gammel. En av de mest markante personlighetene i tysk og europeisk presse, forfatterskap og samfunnsdebatt er borte. «Hun var den Grande Dame innen den politiske journalistikk i Tyskland,» skriver konkurrenten Der Spiegel i sin hyllest til kvinnen som var den siste overlevende fra kretsen som planla og gjennomførte attentatet mot Adolf Hitler 20. juli 1944.
  • Grevinnen var konservativ i sitt verdisyn, men samtidig liberal og tolerant. Hun forente den prøyssiske flid og strenghet med menneskelig varme. Hun forble ugift og barnløs, men hadde sans for raske sportsbiler som hun inntil for et par år siden freste rundt i Hamburgs gater med - inntil hun frivillig leverte inn førerkortet etter å ha forårsaket trafikk-kaos.

Kvinnen som selv skrev 24 bøker og ble hedret med alle tenkelige priser og utmerkelser, levde et liv mer spennende enn en roman. Hennes far var medlem av den tyske riksdagen, moren var hoffdame hos keiserinne Auguste Viktoria. Etter studier i Sveits, dro hun i 1937 tilbake til Øst-Preussen for å overta familiegodset utenfor Königsberg (Kaliningrad). En eventyrlig tilværelse som motstandskjemper startet. Hun ble arrestert, men satt fri etter at hennes venn, grev von Stauffenberg, mislyktes i forsøket på å ta Hitler av dage. Da den sovjetiske Røde Arme nærmet seg, flyktet hun vestover på hesteryggen.

-Etter 12 år med det nazistiske terrorregimet var jeg som besatt på å bidra til å skape en rettsstat, understreket hun i et av sine siste intervjuer. At hun havnet i journalistikken, sa hun var en tilfeldighet. I 56 år preget hun Tysklands mest respekterte og prestisjetunge ukeavis, Die Zeit - som journalist, redaktør og fra 1972 som utgiver.

Hennes fortjeneste var mangesidig: Overfor sine landsmenn argumenterte hun for forsoning med gamle fiender. Hun var blant de første som tok til orde for en endelige anerkjennelse av Tysklands grenser til Polen. For utlendinger korrigerte hun et ofte klisjefylt bilde av tyskere. For de unge var hun blant de første og mest kraftfulle kritikere av farene ved den uhemmede kapitalistiske globaliseringen. Som forbundskansler Gerhard Schröder sier etter hennes død:

- Grevinne Marion Dönhoff var den siste moralske instans.