LEDER

Den ansvarlige Jensen

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det kjente dobbeltmennesket Siv Jensen, Krekar-aggressiv Frp-leder og grunnlovsforankret statsråd, har et fastere grep om finanspolitikken enn om sitt syn på menneskerettigheter. Det viser hun i et intervju i Dagens Næringsliv i går. Der går det fram at hun i dag har innkalt en rekke eksperter i norsk økonomi for å drøfte de utfordringene som det plutselige og dramatiske oljeprisfallet medfører. Tidligere i måneden hadde hun møte med statsminister Erna Solberg og sentralbanksjef Øystein Olsen om samme tema. De erkjente at oljeprisfallet ville kreve omstillinger, men var samstemte i at det ikke er snakk om noen krise for norsk økonomi. Foreløpig er det ikke behov for en ekstraordinær tiltakspakke.

Trolig vil også de inviterte professorer og næringslivsledere si det samme på dagens møte. Men deres vurderinger av situasjonen vil likevel være interessante. De skal blant annet drøfte nettopp hvordan lavere aktivitet på sokkelen vil påvirke arbeidsledighet og arbeidsinnvandring. Og hvordan myndighetene best kan legge til rette for omstilling. For omstilling blir det. Ofte skjer det lettere når det er kriseforståelse i befolkningen. Da blir lønnskravene lavere ved de årlige tariffoppgjør. Da blir forståelsen for nødvendigheten av produktivitetsvekst større i arbeidsmarkedet. Det er noe både en finansminister og næringslivet vil vite å dra nytte av.

Siv Jensens innkalte eksperter er ingen rabiate samfunnsslaktere. De fleste professorene som er invitert til dagens møte har stor og inngående innsikt i den norske modellen og i markedets funksjon. I det ligger det også en forståelse av viktigheten av likest mulig fordeling, betydningen av et bredest mulig skattegrunnlag, betydningen av sterke og omfattende arbeids- og arbeidsgiverorganisasjoner. I den aktuelle situasjonen vil de også se at en svakere kronekurs vil hjelpe eksportindustrien og bidra til å fordele virkningen av oljeprisfallet på flest mulig.

Interessant er det også at Siv Jensen uttaler seg så positivt om fagbevegelsen. «Det jeg har hørt fra fagbevegelsen så langt, har vært veldig ryddig. Både om lønnsoppgjøret og omstillingsutfordringene», sier hun til DN. Faktisk har hun selv vist betydelig omstillingsevne. Før ville hun hive ut mulla Krekar straks og knuse fagforeninger. Nå har pipa fått en annen lyd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer