Leirstein-saken:

Den beleilige demensen

Er det slike politikere vi skal ha? Det er på tide å våkne.

Foto: Tomm W. Christiansen
Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Meninger

En besynderlig lidelse virker å ha rammet flere i Frps ledelse. Verken Siv Jensen eller Espen Teigen husker å ha mottatt varsler angående Ulf Leirsteins sannsynligvis ulovlige oppførsel, og i motsetning til situasjonen i Høyre finnes det skriftlige spor. Telefonsamtaler. Møter. E-poster. Skjermbilder.

Begges hukommelse er helt blank. Det er mange år siden, og Teigen sier han får mye e-post. Vi vet ikke helt om vi skal le eller gråte. Hva slags mail er det en leser gjennom til daglig, dersom det går an å glemme et slikt varsel?

Vi jobber til hverdags med mennesker som har kognitive vansker. Ekte hukommelsesproblemer kommer i veien hele tiden, ikke bare når det er beleilig. En demens som kun gjelder for tillitsvalgte som skal ha begått lovbrudd er enda ikke medisinsk dokumentert. Dette til tross for at mange kjente politikere har blitt rammet av skandaleindusert hukommelsestap. Så hva skjedde?

Den ene muligheten er at både Jensen og Teigen lider av demens. Begge virker imidlertid å ellers kunne skjøtte sine stillinger uten problemer. I tillegg er det noe kuriøst at Jensens dårlige hukommelse er blitt forutsett av henne selv, i det at hun har bedt andre la være å gi henne informasjon, slik at hun har minst mulig å huske.

Den andre hypotesen er at begge rett og slett er inkompetente og ikke forsto sakens alvor. Dersom det skulle være tilfelle, bør begge fratre sine stillinger. Dersom våre elitepolitikere er så dårlige på å forstå samfunnet rundt dem at de ikke reagerer på at en stortingsrepresentant skal ha foreslått sex med et mindreårig barn, da er det best for oss alle at vi forskånes fra deres ledelse.

Den tredje hypotesen er at de ikke bryr seg. Fremskrittspartiet har, til tross for gjentatte utspill om hardere straffer for overgripere, vist liten troverdighet på den harde linjen de selv foreskriver. Ingen andre partier har gjort minister av en politiker som måtte forlate rikspolitikken etter å ha hatt sex med en full 16-åring på et landsmøte. Ingen andre partier har latt resten av ledelsen sitte etter at de holdt dette hemmelig.

Overgrep og maktmisbruk er dessverre svært vanlig, og ingen ledere kan nekte for sitt ansvar for å forebygge og håndtere dette. Nasjonal statistikk om seksuelle overgrep har vært tilgjengelig i Norge siden 2014, lenge før #metoo. En ville håpe at Frp ville lære av dette, etablere bedre rutiner og ikke forsøke seg på samme manøver flere ganger.

Noen av dem har tatt ansvar: Varslerne har forsøkt å skåne oss mot politikere som kan være farlige for våre barn. Problemet er at varslerne har tapt, og overgriperne får fortsette.

Kjære Frp: Intet parti kan være seg bekjent at deres øverste ledelse ignorerer trakassering, maktmisbruk og lovbrudd i egne rekker. Intet parti kan være seg bekjent at dets øverste ledelse tar så lett på å ivareta barn i partiet. Støtt varslerne og deres kamp for et fritt og trygt samfunn, der barn kan engasjere seg i politikken i sikker visshet om at de vil bli ivaretatt.

Kjære Norge: Er det slike politikere vi skal ha? Det er på tide å våkne. På tide å bli sinte. Ingen overgripere på tinget! Og ingen som beskytter dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.