ANONYM UTGIVELSE: Den berømte forfatteren Walt Whitman ønsket å gi ut sine aller første forfatterverk anonymt. Nå er en 165 år gammel Whitman-roman funnet. Foto: NTB Scanpix.
ANONYM UTGIVELSE: Den berømte forfatteren Walt Whitman ønsket å gi ut sine aller første forfatterverk anonymt. Nå er en 165 år gammel Whitman-roman funnet. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Den berømte forfatteren ga ut romanen sin anonymt. Men nå er han avslørt

Ville at hans første verk bare skulle forsvinne.

(Dagbladet): Den amerikanske forfatteren og dikteren Walt Whitman har blitt sett på som en av de aller største og viktigste amerikanske poetene gjennom tidene etter at han døde i 1892.

Han ønsket likevel å gi ut sine første verk som forfatter anonymt, noe han også gjorde med en rekke romaner.

Men nå, 165 år etter, har en amerikansk universitetsforsker med navn Zachary Turpin funnet en Whitman-roman som ble trykket anonymt i en avis i 1852. Det skriver New York Times.

Funnet i en gammel avis

Dette fant Turpin ved å speide over digitale databaser som inneholder millioner av avis-sider fra 1800-tallet. Romanen ble funnet i avisa Sunday Dispatch som blir utgitt i Manhattan.

Samme forsker har også tidligere oppdaget en tekst som tilhører Whitman ved hjelp av samme metode. Den gang var det boka «Manly Health and Training» som ble funnet, som ble publisert i The New York Atlas i 1858.

Blir gjenutgitt

Spenningsromanen på 36.000 ord som nå har blitt oppdaget heter «The Life and Adventures of Jack Engle».

Turpin beskriver boka som «en morsom, lystig, kreativ, svingete og bisarr liten bok».

På mandag blir den utgitt på nytt, og blir tilgjengelig på nett på «The Walt Whitman Quarterly Review» og senere i bokform gjennom forlaget University of Iowa.

Ifølge Whitman-forskere er denne romanen et godt eksempel som viser forfatterens enorme forvandling gjennom karrieren. Han gikk fra å være en helt vanlig og middelmådig journalist til å bli et stort diktikon.

- Denne boka er som å bli tatt med på skrivestuen til en stor forfatter. Det ser ut til at vi akkurat har funnet Whitmans egen oppdagelse, sier Ed Folsom, som er redaktør i The Walt Whitman Quarterly Review, til New York Times.

Han mener imidlertid at man ved å lese gjennom denne romanen, får se hvordan Whitman på denne tida var i ferd med å finne sin stil som forfatter.

- Jeg kunne vært fristet til å skyte ham

Selv om flere forskere er begeistret over det store funnet, er det mye som tyder på at Whitman selv ikke ville likt det særlig godt.

Da en kritiker i 1891 luftet sine planer om å gjenutgi forfatterens tidligere tekster, ble han ikke særlig populær hos Whitman.

- Jeg kunne nesten vært fristet til å skyte ham om jeg hadde muligheten, sa Whitman den gangen.

Whitmans hovedverk gjennom karrieren var diktsamlingen «Leaves of Grass» eller «Gresstrå» som den heter på norsk. Dette verket består av flere ulike bøker, og ble omskrevet og redigert av Whitman en rekke ganger. «Gresstrå» blir betraktet som et av amerikansk litteraturs monumentale verker, og ble utgitt i 1855.