«Den beste av de tre»

De første anmeldelsene av «Atter en konge» har dukket opp på nettet. Og de er ikke beskjedne.

 • Diskuter filmen

  Utenlandske kritikere som fikk se filmen i går kveld på New Zealand måtte love at de ikke skulle skrive om den før premierene i Europa og USA mandag om en uke.

  Noen av dem har likevel ikke greid å legge bånd på sin begeistring. Flere ihuga filmnettsteder har allerede lagt ut sin anmeldelse av det som over hele den digitale fjøla kalles en storslått avslutning på en overdådig trilogi.

  Bedre enn de to første


  Alltid tidlig ute, Ain't it cool news har fått en kvinne som bruker pseudonumet Elle Woods til å skrive sin anmeldelse. Og det samme går igjen hos hennes som hos de andre som har dristet seg til å skrive om storfilmen.

  - Jeg elsker filmen, skriver anmelderen.

  Woods forteller at de to andre filmene (og bøkene) har vært over all forventning bra. Men dette er enda bedre.

  Kritikeren lar seg imponere av Gandalf. Merry og Pippin skilles i filmen og får «sin sjanse til å være tapre.» Legolas er en helt i kamp, Sam leverer en ny rørende opptreden, Gimli er morsom og vi får møte Bilbo Lommelun på nytt. Woods skriver videre at Jackson har gjort en flott jobb, og at han er tro mot boka, stort sett. Anmelderen mener Jackson legger for mye vekt på hjelp fra de døde i kampen i Minas Tirith.

  På samme nettsted skriver en som kaller seg Dr. Ong at Atter en konge er en forbedring i forhold til boka.

  På Rotten Tomatoes er det flere anmeldelser av den nye filmen.

  - Atter en konge er den beste i serien. Jackson holder kamphanene engasjerte og i live.

  Anmelderen bemerker at noen nok kommer til å kritisere Peter Jackson for å være for opphengt i Tolkiens mytologi, men legger til at han «aldri ville gått glipp av dette.»

  Flere av kritikerne snakker om Oscar. Og selvfølgelig er skuespillerne fornøyd med resultatet nå like før premieren. Skuespiller John Rhys-Davies, som spiller dvergen Gimli, skryter også:

  «Genial»- Jeg tror vi har laget en av historiens største filmer. New Zealand har en genial regissør å være stolt av, sier Rhys-Davies.

  Verdenspremiere


  Og folkene bak Atter en konge har jobbet hardt helt fram til premieredagen.

  - Jeg la Gandalfs siste grynt på lydsporet for omtrent to uker siden, forteller Sir Ian McKellen, som spiller trollmannen Gandalf.

  - Jeg begynte å bli veldig svett, men Peter tok det hele med stor ro, sier produsent Barrie Osborne til Wellington-avisen Dominion Post.

  McKellen, Rhys-Davies og de andre stjernene med Elijah «Frodo» Wood i spissen er alle kommet til Wellington for å være til stede på dagens premieren. Først på dagens program sto en mottakelse i New Zealands nasjonalforsamling.

  Deretter er det planlagt en 2,5 kilometer lang parade gjennom byens gater til premierekinoen Embassy Theatre. Peter Jackson la verdenspremieren dit, fordi det var der han så sin første film og fikk drømmen om selv å bli filmskaper.

  «Atter en konge» skal etter planen vises på en veldedighetsforestilling i Oslo Spektrum 15. desember. Viggo Mortensen, som spiller den sentrale rollen som Aragorn i alle de tre filmene, kommer til Norge for å være til stede på denne forestillingen. Ordinær premiere er onsdag 17. desember.

PÅ PREMIERE I DAG:</B> Liv Tyler før dagens verdenspremiere på New Zealand. I Norge må vi vente til 17. desember.
<B>FÅR SKRYT:</B> «Atter en konge» starter med et tilbakeblikk på Gollums sørgmodige liv, og vi får møte Deagol. Gollum er veiviser for Sam og Frodo også i denne filmen, selv om Sam er skeptisk. På turen klarer Gollum å overbevise Frodo om at Sam er illojal, noe som setter oppdraget i stor fare.
IMPONERER IGJEN:</B> Gandalf er mektigere enn noen sinne i den siste filmen, mener flere av kritikerne.
EOWYN:</B> Karakteren som kom inn i «To tårn» får skryt også denne gang. En kritiker skriver at hun har hovedrollen i den beste kampscenen i filmen, hvor hun slåss mot Nazgulenes herre. Her er hun sammen med Aragorn.
<B>VAKRERE ENN NOEN SINNE:</B> Liv Tyler som Arwen Aftenstjerne.