- Den beste finalen siden 85

- Fantastisk! Dette er den beste norske Grand Prix-finalen siden 1985, sa en tydelig imponert Bettan etter prøvene til årets norske Grand Prix-finale i går. Og vinneren fra 85 må finne seg i å være favoritt - i år også.

Årets norske Grand Prix-låter

- Latterlig med engelske tekster

Som eneste avis fikk Dagbladet overvære de hektiske prøvene i Store Studio på Marienlyst i går formiddag. Der svirret veteraner og debutanter nervøse om hverandre. Bare GP-dronningen selv så ut til å ha alt under kontroll.

- Nivået er veldig høyt. Det har ikke vært så bra siden 1985. Og da var både Bjørn Eidsvåg og Silje Nergaard med, kommenterte Bettan fra sidelinjen.

Lot det swinge

Den gangen stakk Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh av med seieren både i den norske og den internasjonale finalen. Siden den gang har det vært så ymse med de musikalske kvalitetene i sangkonkurransen. Og etter noen traurige norske Grand Prix-finaler, har NRK satset mye for gi årets finale en real ansiktsløftning. Det synes Bettan er bra.

- Det er akkurat som om de har bestemt seg for å se opp og fram. I år er det mange spennende unge komponister, og langt flere poplåter enn vanlig. Det trenger Grand Prix, mener Bettan.

- Hvordan tror du det går for din egen del?
- Jeg tror det går greit. Men det er ikke så viktig for meg å vinne nå, som tidligere. Da betydde en seier i Grand Prix alt for meg.

I storslag

Etter fem GP-finaler vet Elisabeth Andreassen godt hvordan debutantene har det. Hennes egen Grand Prix-historie begynte i Sverige allerede i 1981.

- Da var nerven en helt annen. Jeg levde på Melodi Grand Prix et helt år! Husk, den gangen kom jeg rett fra grøfta, og det er noe ganske annet. Nå kommer jeg rett fra kjøkkenet, ler hun blidt.

Bettan var nemlig i storslag dagen før Dagen.

- Grand Prix er som et glass champagne for meg, gliste hun og la til at hun både feirer 20-årsjubileum som artist og fyller 40 i løpet av 1998.

- Og da var det ikke snakk om ikke å stille i Grand Prix!

- Jeg har egentlig aldri følt meg så fri som nå. Det er denne posisjonen jeg har jobbet mot de siste årene. Nå trenger jeg ikke vinne for karrierens del lenger.

- Men det hadde vært morsomt å komme til Birmingham likevel?
- Å ja! Självklart! Jeg håper jeg vinner, sier Bettan.

KVALITET: Denne gjengen utgjør det beste stsrtfeltet i Melodi Grand Prix siden 1985, mener GP-veteranen Elisabeth Andreasson.