Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den beste finalisten vant - vi kommer langt i Kiev med Jowst

Det ble outsiderens seier i årets norske MGP-finale.

EN VERDIG OG RIKTIG VINNER: Jowst vant den norske finalen i Melodi Grand Prix 2017 lørdag kveld i Oslo Spektrum.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
EN VERDIG OG RIKTIG VINNER: Jowst vant den norske finalen i Melodi Grand Prix 2017 lørdag kveld i Oslo Spektrum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gratulerer, Jowst. Hatt og hentesveis av! Vi hørte låtas potensial da alle MGP-bidragene ble presentert for en måned siden, og i mellomtida har Jowsts «Grab The Moment» modnet og godgjort seg.

I Kiev i mai handler det om å komme over første kneik, som er å kvalifisere seg til hovedfinalen lørdag 13. mai. Med denne låta og ikke minst med vokaltreffsikkerheten til sangeren, bør det være innenfor. Og da, jo da kan alt skje. Da er det bare å gripe øyeblikket.

«Grab The Moment» var kveldens store overraskelse. Jowst var rett og slett kveldens beste artist. Han sto fjellstøtt og sang tilsvarende. Jeg ga den terningkast 4 da jeg anmeldte låtene for en måned siden, men etter å ha hørt den surre å gå i noen uker, har den definitivt løftet seg. En helt fortjent vinner -og en riktig vinner, også.

JOWST VANT: Joakim With Steen og Aleksander Walmann ble favoritt i Europa med låta «Grab The Moment». Nå er de klare for gullfesten og gir oss et realt seiersrop. Video: John T. Pedersen / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer
HURRA: Vinner Jowst, låtskriverne bak «Grab The Moment» er Jonas McDonnell og Joakim With Steen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HURRA: Vinner Jowst, låtskriverne bak «Grab The Moment» er Jonas McDonnell og Joakim With Steen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Den er catchy, moderne og har tydeligvis en europeisk appell - for det var den som fikk flest stemmer fra de ti europeiske juryene, fra hele fire land. Kollega Torgrim Øyre anmelde alle låtene forløpende i kveld, og han delte ut én 5-er på terningen, og det var helt fortjent til Jowst.

Dette skrev jeg i min anmeldelse av låta, ikke scenopptredenen, forrige måned: «Moderne melodiøs poplåt. Det den mangler med særpreg, tar deg igjen med en snikende og passe sløy beat. Den er litt som slangen i paradis, en kameleon, litt deilig og passe pirrende - «Grab The Moment» er en låt som kan vise seg «farlig», men har partier som gjør meg sjøsyk, og tro meg - jeg har vært på havet før.»

MODERNE POPLÅT: Jowst, kveldens beste artist vant. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
MODERNE POPLÅT: Jowst, kveldens beste artist vant. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer

Det med sjøsyk, biter jeg i meg. Jeg er neppe så sjøsterk som jeg gir inntrykk av. Men hva som skal til for å vinne årets europeiske MGP-finale, er umulig å si - i hvert fall når vi ikke har hørt de om lag 40 finalistene ennå. Men «Grab The Moment» gir oss en god og stolt følelse.

Det ble en spennende norsk Melodi Grand Prix-finale. Og noe overraskende. At Ammunition hang med helt til siste sving, var morsomt, men ikke uventet. Vi liker bredbeint rock, glam og fesjå - noe også Europa setter pris på. Bandet, med Åge Sten Nilsen, leverer et musikalsk og scenisk fyrverkeri vi godt kunne sendt til Kiev. At Ulrikke , som framsto som et friskt pust, havnet i gullfinalen, så jeg ikke komme. At Elin & The Woods kvalifiserte seg, var ikke uventet - men like greit at det stoppet der.

EN GOD NUMMER 2: Ammunition og Åge Sten Nilesen han med i sluttspurten. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet
EN GOD NUMMER 2: Ammunition og Åge Sten Nilesen han med i sluttspurten. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Den store skuffelsen var Kristian Valen, som ikke hadde en god dag på jobben. Balladen, slik den fungerer produsert i studio, har en nærmest mortenharkets vokalstorhet over seg. På scenen lørdag kveld manglet han styrke i de dype tonene, toner han også hadde problemer med å treffe. Valen manglet vokalbriljans i kveld, og var således en stor skuffelse. Her hadde han muligheten til å rehabilitere sitt rykte og få fart på karrieren.

SKUFFET STORT: Lite stemte for Kristian Valen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKUFFET STORT: Lite stemte for Kristian Valen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ti europeiske juryer og land var med på å bestemme hvem som gikk videre til gullfinalen. Norske seere og de utenlandske juryene utgjorde 50 prosent hver. I gullfinalen var det var norske telefonstemmer som gjalt. Et trekk som er riktig, og som helt sikkert kan være med å gi oss en retning for den endelig utvelgelsen.

Og plutselig sto norgesvennen Johnny Logan i Oslos sturstue og sang en av sine MGP-klassikere - et hyggelig gjensyn med en europeisk MGP-helt. Og før tv-seerne fikk servert årets norske MGP-vinner, fikk vi fjorårets norske vinner, Agnete, i en nedpå og ettertenksom balladeversjon av «Icebreaker». Også dette et hyggelig gjensyn, godt å se deg oppe igjen, Agnete.

Programlederne? tja, jeg har ikke noe vondt å si om hyggelige og sympatiske Line Elvsåshagen og Kåre Magnus Bergh. Men jeg blir litt oppgitt, de lager for mye barne-tv. Det er riktig nok et familieprogram, men etter klokka 21 på lørdagskvelden vil jeg bli snakket til som en voksen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!