- Den beste kongeboka jeg har skrevet

Det har vært mye hemmelighetskremmeri rundt sjette bind i kongebiografien.

SKAPER ENGASJEMENT: Historiker Tor Bomann-Larsen klarer alltid å skape debatt og stor medieinteresse rundt utgivelser i sin monumentale kongebiografi. I morgen er det ny runde. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
SKAPER ENGASJEMENT: Historiker Tor Bomann-Larsen klarer alltid å skape debatt og stor medieinteresse rundt utgivelser i sin monumentale kongebiografi. I morgen er det ny runde. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Både forfatter Tor Bomann-Larsen og Cappelens Forlag har holdt kortene svært tett til brystet denne gangen.

«Svaret» er sjette bind i Bomann-Larsens monumentale og dramatiske kongebiografi om kong Haakon og dronning Maud.

- Jeg gleder meg til lansering, sier Bomann-Larsen til Dagbladet og forsikrer at det denne gangen ikke vil dukke opp verken uekte sønner eller andre personlige skandaler.

Bok er derimot den mest politiske som er kommet. 

- Det er politisk sprengstoff i dette bindet. Det kommer fram mye nytt, sier Bomann-Larsen.

Ble framskyndet «Svaret» er viet fire, intense måneder av Norges historie, fra juni til september 1940. Første bokopplag er på 10 500 eksemplar.

Sjette bind i det omfattende biografiverket om Haakon VII og hans samtid, om krigsårene 1940-45, var opprinnelig planlagt først til neste år. Men i januar sendte Cappelen ut en pressemelding om at bindet var framskyndet, og at den nye boka skulle begrense seg til fire, skjellsettende krigsmåneder. 

Under arbeidet med nytt kildemateriale har det kommet fram stoff av såpass oppsiktvekkende karakter, at forfatter og forlag har funnet det nødvendig å vie et helt bind til månedene juni - september 1940, het det i pressemeldingen.

-Valgene som ble tatt - Det er de konstitusjonelle og avgjørende spørsmålene som blir behandlet, sier forfatteren som har forventninger.

- Jeg håper på en historisk og politisk debatt som følge av det som kommer fram. Det handler om Norges retning og om de valgene som der ble tatt, om Stortingets rolle og om det norske samfunnet, sier Bomann-Larsen.

Nytt materiale og nye kilder har altså dukket opp, særlig fra arkivene på Slottet, men også fra arkiver i London, Berlin og Stockholm, bekrefter forfatteren.

KJENT FOTO: Krigen hadde vart i snart tre uker. Kong Haakon VII og kronprins Olav hadde søkt ly i skogen utenfor Molde. Dette motivet under «Kongebjørka» i Molde ble et viktig symbol for det norske folkets motstandsvilje.Foto: Per Bratland / Billedsentralen.
KJENT FOTO: Krigen hadde vart i snart tre uker. Kong Haakon VII og kronprins Olav hadde søkt ly i skogen utenfor Molde. Dette motivet under «Kongebjørka» i Molde ble et viktig symbol for det norske folkets motstandsvilje.Foto: Per Bratland / Billedsentralen. Vis mer

- Jeg fikk tilgjengelig et stort, nytt kildemateriale, sier Bomann-Larsen.

At Slottet har systematisert sitt kildemateriale, har selvsagt gjort arbeidet til biografen lettere.

- Å ha Slottets tillit er avgjørende for andre kilder, sier han.

Kan endre syn Bomann-Larsen sier til NTB at det som kommer fram kan gjøre at folk kan endre syn på flere ting.

- Det er de valgene som blir gjort i disse månedene som gjør at Norge finner sin plass i krigshistorien, sier forfatteren til Dagbladet.

Mens tidligere bind i kongebiografien har dekket tidsperioder over mange år, er denne boka altså svært fortettet.

7. juni dro Kong Haakon, kronprins Olav og størsteparten av den norske regjering fra Norge, med den engelske krysseren Devonshire.

- Det er den beste kongeboka jeg har skrevet. Et intenst stykke drama, 400 sider om tre-fire måneder, sier han.

Pikante nyheter Gjennom seks tidligere bøker har maratonhistorikeren hatt både viktige og svært så pikante nyheter å tilby det norske folk - og Slottet.

Første bind «Kongstanken. Haakon & Maud I» kom i 2002 og handler om en ung prins av Danmark og ei prinsesse av England som var pekt ut til å bli nasjonalsymboler i et land som de ikke har spesielt lyst til å reise til.

Andre bind som hadde fått tittelen «Folket» vakte stor oppsikt og ga mange monarkister bakoversveis.

HISTORISK: 50 års jubileet for Unionsoppløsningen 1905 markeres og kongefamilien er sammen på Stortinget. Fra venstre: prinsesse Astrid, kong Haakon, kronprins Olav og prins Harald. 

Foto: Dagbladet
HISTORISK: 50 års jubileet for Unionsoppløsningen 1905 markeres og kongefamilien er sammen på Stortinget. Fra venstre: prinsesse Astrid, kong Haakon, kronprins Olav og prins Harald. Foto: Dagbladet Vis mer

Bomann-Larsen hevdet at Kong Olav ble unnfanget ved kunstig inseminasjon med dronningens livlege som en mulig sæddonator og biologisk far.

Tredje bind, «Vintertronen», fulgte i 2006, og i 2008 kom «Makten».

For to år siden kom femte bind «Æresordet» som omhandler perioden 1928 til 1940.

Dagbladets anmelder John Olav Egeland skrev at forfatteren i «Æresordet» oppnår biografens ytterste mål og gjenoppliver de døde.

I bind fem kom det forvørig fram at kong Haakon leste Hitlers «Mein Kampf» og kjente til Hitlers ideologi fire år før invasjonen.

MANGE LANSERINGER:  Her er Bomann-Larsen under «Æresordet». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MANGE LANSERINGER: Her er Bomann-Larsen under «Æresordet». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer