Kjell Askildsen

Den beste vi hadde

Antydningens mester er død.

DØD: Forfatter Kjell Askildsen er død. Foto: Heiko Junge / NTB
DØD: Forfatter Kjell Askildsen er død. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

«Det finnes gode forfattere i Norge og noen få svært gode – og så er det Kjell Askildsen. For meg står han i en klasse for seg. Han er blitt kalt 'forfatternes forfatter'; det synes jeg er å redusere ham. Han er først og fremst lesernes forfatter.» Sitatet er hentet fra Linn Ullmann, og hun er ikke den eneste som er panegyrisk i sin omtale av novellekunstneren, som internasjonalt har blitt omtalt i samme åndedrag som Beckett og Kafka, Hemingway og Tsjekhov.

Den nærmest mytologiske prosakunstneren ble født i 1929 i Mandal, og var som tolvåring involvert i motstandsbevegelsen. Han vokste opp i et strengt pietistisk miljø, noe som kom til å prege hans liv og forfatterskap. Som gymnasiast tok han sterk avstand fra pietismen og kalte seg kommunist. Han debuterte i 1953 med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem». Samlingen lagde skandale i Mandal på grunn av de uttalte skildringene av ung seksualitet.

Askildsen regnes som en svært kresen forfatter, med en relativt liten men eksklusiv produksjon.

Han skrev fem romaner, men det er som novellekunstner han er mest kjent. Hans renskårne, knappe og totalt usentimentale stil la en helt ny standard for sjangeren, og han satt et uttalt preg på yngre forfattere særlig på 80 og 90-tallet. Han var det usagte og antydningens kunstner, med en tørr, absurd humor, full av ironi – der han skildret menneskets ubotelige ensomhet med en gjennomgående avidyllisering av familielivet. Skikkelsene har blitt omtalt som desillusjonerte og resignert, men selv insisterte han på at han var realist.

Bøkene hans er oversatt til 32 språk, og han nøt stor respekt også internasjonalt. Høsten 2019 ble hele hans samlede verk utgitt på tysk. Han mottok blant annet Kritikerprisen to ganger, Svenska Akademiens nordiske pris, Aschehougprisen, Doblougprisen og Brages hederspris, og var i 1990 Festspilldikter i Bergen.

Ved siden av «Hundene i Tessaloniki» (1996) er Askildsens mest betydelige novellesamling «Thomas F's siste nedtegnelser til allmenheten» (1983). Den består av bare to noveller, der den ene, «Carl Lange», regnes som det ypperste som er skrevet i sjangeren, også internasjonalt. Boka ble her i Dagbladet kåret til den beste norske skjønnlitterære utgivelsen de siste 25 åra.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

Selv sa Askildsen at han bare skrev det som var nødvendig. Denne sjeldne kunstneren som blant annet er kjent for følgende devise: «Den som forteller sannheten, lyver. Den som dikter, lyver ikke.»

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer