- Den beste vinner. Kjønn har ingenting å si

Katy Perry (29) uenig med norske musikkbransjekvinner.

SNART TIL NORGE: Katy Perry kommer til Norge for første gang den 20. mars 2015 for å opptre i Telenor Arena. Foto: Stella Pictures
SNART TIL NORGE: Katy Perry kommer til Norge for første gang den 20. mars 2015 for å opptre i Telenor Arena. Foto: Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MIAMI (Dagbladet): De siste ukene har debatten om «gubbeveldet» i den norske musikkbransjen rast i avisspaltene.

Bookingagent Anita Halmøy Wisløff og Turboneger-gitarist Knut Schreiner er blant deltakerne i pennestriden, som blant annet har dreid seg om kjønnsbalansen i Musikk-Norge og hvorvidt kvinner blir forskjellsbehandlet med negativt fortegn.

Verdens største popstjerne, Katy Perry (29), møter Dagbladet på massive Epic Hotel i Miami, nesten 760 mil unna den pågående norske musikkdebatten. Hun har nylig blitt servert nyheten om at hun er tidenes mest nedlastede artist, med over 70 millioner digitale singelsalg, foran Rihanna, Taylor Swift og Lil' Wayne.

- Det virker ikke veldig vanskelig for meg å være kvinne når jeg hører om de statistikkene der!

Kjønn betyr ingenting Perry forteller at hun aldri har møtt på noen problemer som en følge av hvilket kjønn hun har oppført i passet sitt på veien til musikalsk verdensherredømme.

- Det har på mange måter vært en trend med framgangsrike kvinner i pop, og den pendelen svinger fram og tilbake. Den beste låta vinner, for kjønn har ingenting å si. Jeg har aldri opplevd noen problemer med å være kvinne. Jeg har alltid gjort min greie og presentert meg selv på en mest mulig autentisk måte. Det er alltids noen drittsekker der ute som synes det er vanskelig med kvinner og hvordan man skal behandle dem, men jeg møter heldigvis få slike, sier superstjernen.

TIDENES STØRSTE: Katy Perry har solgt 70 millioner digitale singler. Foto: AP / NTB Scanpix
TIDENES STØRSTE: Katy Perry har solgt 70 millioner digitale singler. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Du har aldri opplevd noen strukturelle problemer i musikkbransjen som har holdt deg tilbake?

- Nei. Den beste musikken og de beste artistene kommer opp til overflaten uansett.

Debattantene Malin Kulseth i Kompetanseformidlingen og Cecilie Asker i Aftenposten har trukket fram at det er viktig å sette et enda større søkelys på kvinnelige musikere, fordi de kan fungere som forbilder for unge jenter som har lyst til å spille i band.

- Ingen rollemodell Perry, med Billboard-topper som «Roar» og «Firework» på CV'en, vil ikke være noen rollemodell for unge jenter, men vil gjerne være til inspirasjon.

- Hvis du kaller deg rollemodell, setter du deg på en pidestall som noen til slutt kommer til å sparke ned. Jeg vil være en inspirasjonskilde med min arbeidsdisiplin, integriteten jeg prøver a stå for og mitt harde arbeid over lang tid. Hele reisen min. Jeg hadde en drøm som jeg har jobbet hardt for, vært fokusert og har måttet ofre noen ting underveis. Men jeg har nådd målene mine. Slik vil jeg inspirere andre, sier 29-åringen.

Nå har hun også, med glimt i øyet, tilbudt seg å skrive valgkamplåt for presidentkandidat Hillary Clinton. USA har som kjent hatt 43 mannlige og ingen kvinnelige presidenter til nå.

- Vil det være viktig for deg å skrive en slik sang ut i fra et feministisk perspektiv?

- Jeg har tro på likhet mellom menn og kvinner. Det vil kanskje føles annerledes med en kvinnelig president på noen måter, men det handler ikke om hun vil håndtere vervet eller ikke fordi hun er kvinne. Forhåpentlig er USA i utvikling, og at vi klarer å bli så åpne at vi hever oss over kjønnsforskjeller og klarer å legge mer vekt på menneskers intellektuelle kapasitet i stedet, sier Perry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer