Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-serien «Nobel»:

Den bisarre «Nobel»-sporten: Som polo, bare at ballen er en hodeløs geit

Sporten ligner på Polo, men i stedet for ball bruker deltagerne en hodeløs geit. Nb! Spoileradvarsel!

«BUZKASHI»: Aksel Hennies karakter i TV-serien «Nobel» spiller den Afghanske nasjonalsporten «Buzkashi» i kveldens episode. Foto: NRK
«BUZKASHI»: Aksel Hennies karakter i TV-serien «Nobel» spiller den Afghanske nasjonalsporten «Buzkashi» i kveldens episode. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I søndagens episode av NRKs nye søndagsserie «Nobel», som hadde premiere i forrige uke, får løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og Jon Petter Hals (Anders Danielsen Lie), en annerledes utfordring mens de oppholder seg i Afghanistan.

Etter at Sigurd døde i forrige episode skal Erling og Jon Petter, som er erfarne ryttere, møte Zamani og lokale Afghanere til vennskapskamp i «Buzkashi» etter ledelsens ønske.

De deltar uvillig i sporten, hvor lagene rir fort på hest og konkurrerer om å kaste en død geit over på motstanderens mållinje. Spillet kan muligens spores helt tilbake til Djengis Khan.

Å gripe geita

Ifølge Afghanistan Online er dette Afghanistans nasjonalsport. Direkte oversatt betyr «Buzkashi» å 'gripe geita'.

GAMMEL SPORT: Opprinnelsen til spillet «Buzkashi» er ukjent, men den kan muligens spores tilbake til Djengis Khan. Foto: NRK      
GAMMEL SPORT: Opprinnelsen til spillet «Buzkashi» er ukjent, men den kan muligens spores tilbake til Djengis Khan. Foto: NRK       Vis mer

Sporten ligner på Polo, men i stedet for ball, bruker spillerne en hodeløs geit.

Spillets lengde kan variere. I noen tilfeller kan det vare i mange dager.

Populær sport

Ifølge The Daily Mail, ble sporten bannlyst under Taliban-regimet.

Nå tiltrekker den seg et stort publikum som vedder på sine favorittspillere. Spillerne har lov til å bruke pisk, mens kampen pågår. De har lov til å slå motstandernes hester, men ikke motstandere.

Spillets opprinnelse er ukjent, men ifølge Afghanistan Online mener historikere at sporten stammer fra det mongolsk-tyrkiske folket.

Samfunnsaktuell

TV-serien «Nobel», som utspiller seg i en militærleir i Afghanistan, hadde premiere i forrige uke. Serien har fått ros for å være samfunnsaktuell, viktig og underholdende.

Dagbladets anmelder Marie L. Kleve trillet en femmer på terningen og mener «Nobel» er serien alle kommer til å snakke om i høst.

Fysisk styrke, kondisjon og våpentrening har vært en viktig del av skuespillernes forberedelser, men Dennis Storhøi, som spiller FSK-sjefen Jørund Ekeberg, er den eneste i serien som har militærbakgrunn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!