Den blanke bjøllaBarnslige mesterstykker

Einar Økland viser hvor barnebokskapet skal stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det har snart gått ti år siden Einar Økland kom ut med sin foreløpig bok for barn, «Svarte norske» (1997) - med den klassisk øklandske undertittel «Vers samlet og spredde»). Fraværet har ikke gått ut over veteranens ry som barnebokforfatter: I fjorårets utgave av «Norsk barnelitteraturhistorie» ble han utropt til en av sjangerens moderne norske mestere.

Sjelden blomst

Få andre norske forfattere har i den grad endret våre oppfatninger om «kva og korleis ein kan skrive for barn», påpekte verkets forfattere. Når Samlaget nå har samlet og nyutgitt noen av høydepunktene fra Øklands novellesamlinger for barn over de siste 30 åra, velger de å sitere litteraturhistorikernes dom på omslaget. Det er det all mulig grunn til: «Den blanke bjølla» viser fullt ut hvor betydelig Økland er som barnebokforfatter, ikke minst i novellesjangeren.Barnebokfloraen i Norge er variert, men gode novellesamlinger for barn er det likevel langt mellom. Etter å ha lest «Den blanke bjølla» må en lure på hvorfor, for her framstår sjangeren som perfekt tilpasset sitt publikum: Korte tekster som i et klart og skimrende språk fastholder enkle situasjoner og handlinger, men på en sånn måte at de klinger lenge og flerstemmig i leseren etterpå, i tråd med novellesjangerens mest klassiske ambisjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer