Den blåstemte byen

Austin er ikke bare Texas' hovedstad, men hele verdens musikkhovedstad. Hver kveld er som en eneste stor festival, med et spekter som spenner fra punk til funk og fra country til western.

Siden sommeren i cowboystaten er gloheit, med temperaturer rundt 40 grader og opp mot 100 prosent luftfuktighet, er høsten og våren det beste tidspunktet å reise til Texas. Akkurat nå viser gradestokken 25 grader. Det er for øvrig ikke nødvendig å være musikkinteressert for å ha utbytte av en tur til Austin, men det hjelper.

DEN LILLE STORBYEN

er et eldorado for musikkelskere. Siden begynnelsen av 70-tallet har den vært et kreativt sentrum for alt som er alternativt innenfor musikkindustrien, og byen kan skilte med over 60 klubber eller musikkpuber. Ingen andre amerikanske byer har flere.

Første bud er å sjekke klubblistene og annonsene i gratisavisa Austin Chronicle eller torsdagsutgaven av Austin American-Statesman. Alle musikkformer er representert, men det var sanger-og låtskrivermiljøet som lokket bergenseren og amerikaneren Erik Møll (49) til Austin. Møll ble til Moll, og 12 år seinere er han fortsatt en del av byens musikkmiljø. Samtidig har han holdt kontakten med Norge, både gjennom egne konserter og som låtskriver for andre. I disse dager er han igjen aktuell, både med egen plate og som leverandør av låter til Steinar Albrigtsens nye CD.

AUSTIN ER OGSÅ STEDET

der rocken og bluesen møtes. Derfor kan du finne en statue av den avdøde gitarlegenden Stevie Ray Vaughan på stedet der han holdt sin siste konsert. På kvelden dukker Stevie Ray-kopiene opp på Sixth Street, der du også kan være heldig å dumpe borti gitarbror Jimmie eller Willie Nelson på en av klubbene. Hovedgata eksploderer hver kveld i et musikalsk fyrverkeri og et sydende folkeliv.

Ærverdige Antone's har flyttet til parallellgata, Fifth Street, og Stubb's Bar-B-Q (Red River) og La Zona Rosa (Fourth St.) er også innen sentrumsrekkevidde. Men de beste klubbene og musikkpubene ligger i utkanten. Våre favoritter er klassiske Continental Club på South Congress (husk Hippie Hour på tirsdager) og Saxon Pub på South Lamar Blvd.

I samme gate finner du også den tradisjonsrike country- og dansebula Broken Spoke og familievennlige Artz Rib House _ ett av Erik Molls favorittsteder i Austin. Mat- og musikkopplevelse kan også kombineres på onsdager på Threadgill's på North Lamar, stedet der Janis Joplin ble oppdaget. Disse stedene ligger ikke i gangeavstand fra sentrum, men i helt grei drosjeavstand. Som ellers i USA er leiebil likevel å anbefale.

Servicen og trempoet er ikke all verden på restaurantene, men maten er rimelig og porsjonene store. Spis meksikansk, barbecue eller en feit Texas-biff på en av byens mange gode restauranter i og rundt byen, eller på Oasis med flott utsikt over Lake Travis eller Oyster Landing ved Town Lake.

Du kan også bade i Barton Springs, spille golf på en av de 19 golfbanene som er åpne for vanlige folk eller besøke de lokale bryggeriene Shiner eller Celis. Vi kan også anbefale en jakttur etter bok- eller plate- og CD-skatter i Border's Books and Music eller på Waterloo Records, Tower Records, Antone's Records eller en av bruktsjappene langs universitetsgata Guadalupe.

MED AUSTIN SOM UTGANGSPUNKT

kan du også ta dagsturer til millionbyene Dallas eller Houston og San Antonio, som begge ligger under to timer unna i hver sin retning. I San Antonio kan du ta en båttur på elva som omkranser byen eller rusle på Riverwalk, gangveien langs elva der Hard Rock Café, Planet Hollywood og andre utesteder ligger side om side. Historisk interesserte bør få med seg Alamo-museet, der helten heter Davy Crockett. Det går selvfølgelig også an å reise videre sørover til Mexico, men vær obs på at grenseområdene kan være både fattigslige, voldsutsatt og relativt deprimerende.

Politisk interesserte bør besøke ranchen til tidligere president Lyndon B. Johnson ved Johnson City rett nordvest for Austin. Ikke langt unna finner de med sans for musikalsk kuriosa «byen» Luckenback. Stedet, som er udødeliggjort av Willie Nelson og Waylon Jennings gjennom sangen «Luckenback, Texas», har tre innbyggere, to bygninger og én bar.

MEN DET ER NOK Å FINNE PÅ I AUSTIN.

Og selv om byen starter og slutter med musikken, må du også sørge for å få med deg byens mest spesielle turistattraksjon. Den ser du best fra brua over Colorado River på Congress Avenue ved solnedgang.

USAs største bestand av flaggermus sover under brua om dagen. Men idet siste solstråle forsvinner bak horisonten i øst, tar 1,5 millioner flaggermus av i en tilsynelatende endeløs, summende strøm. Hver kveld danner de en lang, mørk hale på himmelen i sin jakt etter mygg og andre insekter.

Så myggoljen kan du trygt legge igjen hjemme.

MOLL-STEMT COWBOY: Det var musikken som lokket Erik Moll til Austin, Texas _ her rett nedenfor The Continental Club på South Congress. Etter ni år flyttet han likevel for to år siden til den lille byen Wimberley noen mil unna.