Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den blinde eventyrer

Når Nobelprisen i litteratur deles ut, blir vi minnet om alle de dikterne som burde hatt den. Men ikke fikk den.

EVENTYRET: Den aldrende Jorge Luis Borges sammen med sin sekretær og seinere ektefelle María Kodama på vei opp i lufta på omslaget til boka «Atlas» (E.P. Dutton, New York, 1985).
EVENTYRET: Den aldrende Jorge Luis Borges sammen med sin sekretær og seinere ektefelle María Kodama på vei opp i lufta på omslaget til boka «Atlas» (E.P. Dutton, New York, 1985). Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av disse er uten tvil den argentinske dikteren Jorge Luis Borges (1899-1986). Få forfattere har hatt en sterkere innflytelse på moderne litteratur enn den blinde bibliotekaren, forfatteren og foreleseren fra Buenos Aires. Borges var født med en øyesykdom som gjorde at han mistet synet i femti års alderen. Men da hadde han allerede lest og skrevet så mye at han holdt forelesninger om alt fra islandske sagaer til den jødiske kabbala, fra «Tusen og en natt» til forfattere som Dante, Shakespeare, Poe, Melville og Stevenson, supplert med sitater han ordrett hadde lagret i minnet.

Men først og fremst var han en pioner som bante veien for eksplosjonen av ny, latinamerikansk skrivekunst på 1960- og 1970-tallet, med Gabriel García Márquez og Mario Vargas Llosa i spissen. Disse forfatterne kunne være uenige om mye, men alle bejubler Borges, hans dikt, essay, kriminalfortellinger, forelesninger, men særlig de små prosastykkene han kalte «fiksjoner».

Olav Angell kaller denne sjangeren for «mosaikktekster» i forordet til «Kongressen» (1978), som sammen med «Labyrinter» (1964) og «Borges - fra A til Z» (1979) lenge utgjorde den samlede mengden oversettelser. Inntil 2010. Da kom praktverket «Samlede fiksjoner», oversatt av Kari og Kjell Risvik. Nå er den her igjen, i pocket. Uansett hva som måtte bli utgitt, er «Samlede fiksjoner» et av de mest rikholdige verkene i inneværende bokhøst.

Boka rommer 615 sider med Borges merkverdige historier, fulle av oppdiktede fakta og faktiske fantasier. Sju novellesamlinger. «For Borges er virkelighetens kjerne å finne i bøkene; lese bøker, skrive bøker, snakke om bøker,» skriver forfatteren Alberto Manguel. Han var en litterær eventyrer. Da han var 84 år gammel, dro han på en reise rundt i den virkelige verden, sammen med sin sekretær María Kodama, som han giftet seg med rett før han døde. Reisen resulterte i boka «Atlas». På forsida er de to på vei opp i lufta i en ballong i California. Borges fant bare ett ord for denne opplevelsen: «Lykksalighet ... en reise gjennom et tapt paradis

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!