Den brede dialogen med Kina

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KINA: Dagbladets John Olav Egeland mener jeg «bøyde nakken for den røde keiseren» under mitt besøk i Kina. Hvor i mine utsagn har han dekning for de konklusjonene han trekker i sin kommentar 29/1? Jeg har ikke for vane å bøye nakken, og gjorde det heller ikke i Beijing. Mine samtaler med kinesiske ledere og uavhengige advokater var engasjerte diskusjoner om hele bredden av regjeringens Kina-strategi, der menneskerettigheter og rettstatsprinsipper er blant hovedprioriteringene. Her ga jeg klart uttrykk for min bekymring for bruken av dødsstraff og begrensninger på tros- og ytringsfriheten. Jeg tok opp disse spørsmålene på en måte som ikke etterlater tvil om hvor Norge står.

Det er lang vei igjen når det gjelder menneskerettigheter og rettstatsprinsipper i Kina. Men våre budskap blir historieløse om vi ikke forstår hvor Kina kommer fra, hva som faktisk har forandret seg og hvor Kina nå kan være på vei. Vårt mål er å markere Kinas ansvar for å respektere universelle verdier. Jeg er overbevist om at Kina vil måtte bygge en rettstat med politiske og sivile rettigheter om landet skal håndtere den kraftige veksten og de omfattende endringene kineserne nå går igjennom. Det er kombinasjonen av tydelig tale og evne til å komme i inngrep med denne utviklingen som er vår linje. Det er etter min mening rett strategi overfor et land som må være en del av løsningen på nær alle globale utfordringer vi møter. Og like viktig: En markeringspolitikk som avskjærer kontakter ville etter min mening svekke vår påvirkning av menneskerettighetssituasjonen i Kina. Bredden i vårt forhold gir rom også for kritikk, og kritikken får større tyngde desto viktigere vi er for hverandre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer