KOMMENTARER

Meghan Markle og prins Harry:

Den britiske kongefamilien blir moderne og mangfoldig

Men Meghan Markle har mottatt sin andel av rasistisk hets

GIFTERMÅL NESTE: Prins Harry og Meghan Markle møtte pressen etter nyheten om at de skal gifte seg til våren. Video: AP / Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ingen var egentlig overrasket da nyheten kom om at prins Harry hadde forlovet seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle, som han har vært sammen med i litt over et år. Flere åndeløse kommentatorer, som det er spesielt mange av i USA, har egentlig bare talt dager siden september, da Markle var på forsiden av magasinet Vanity Fair og snakket entusiastisk om forholdet til prinsen i et stort intervju. Dette, var konsensus, ville ikke skjedd uten godkjennelse fra moderskipet Buckingham Palace.

Du vet tidene har forandret seg når den britiske kongefamilien med ett blir en moderne familie. For snaue førti år siden var det et poeng at Diana Spencer skulle være adelig og seksuelt uberørt for å kunne gifte seg med prins Charles, i den grad at hennes egen onkel uhumsk nok gikk ut i pressen for å bedyre at niesen aldri hadde hatt noen elsker. Meghan Markle er 36 år gammel, tre år eldre enn prins Harry, amerikansk, og fraskilt – altså nettopp dét som en gang diskvalifiserte Wallis Simpson og Camilla Parker Bowles som kongelige bruder. Hun er katolikk, noe Windsor-ektefeller inntil nylig ikke kunne være. Hun har bak seg et aktivt yrkesliv som skuespiller og humanitær utsending for FN, og har blant annet jobbet mot stigmatiseringen av menstruerende jenter i den tredje verden.

Da forholdet først ble kjent, vakte det imidlertid størst oppmerksomhet at Markle var halvt hvit og halvt svart, som barn av en hvit far og en afroamerikansk mor. Dette førte ikke bare til at ymse kommentarfelt raskt ble befengt med rasistiske utfall, men også at britisk presse assosierte den kongelige kjæresten med det gangsteraktige og det fremmedartede. Daily Mail skrev en artikkel med overskriften «Harry’s girl is (almost) Straight Outta Compton», med henvisning til gangsterrap-albumet og filmen ved samme navn, og hevdet at Markle var fra et belastet og kriminalitetsbefengt område i Los Angeles. Beskrivelsen passet ikke spesielt godt på hjemmet til Meghans mor, som ligger i en velstående bydel nær Hollywood, der datteren gikk på privatskole. I søndagsutgaven av samme avis skrev Rachel Johnson, søsteren til utenriksminister Boris Johnson, at Markle ville tilføre Windsor-familien et «rikt og eksotisk DNA». Det var saker som dette som i fjor høst fikk prins Harry til å gå hardt ut mot pressen og be dem besinne seg, også dét et initiativ ingen kongelige hadde gjort før ham.

Markle har selv skrevet om hvordan hun har opplevd å vokse opp med foreldre med ulik etnisitet. I en vakker tekst som ble publisert i Elle, et år før hun møtte prins Harry, fortalte hun om hvordan moren hennes hadde blitt tatt for å være nannyen hennes da hun var liten. Hun skrev om hvordan hun hadde ønsket seg en Barbie-dukkefamilie som fantes i svarte og hvite utgaver, og hvordan hun fikk en av faren der han hadde satt sammen en ny familie fra de to settene slik at dukkene gjenspeilte hennes egen familie. Og hun tok opp sine egne utfordringer og sin egen forvirring i et samfunn som hele tiden forventet at hun kunne identifisere seg som det ene eller det andre.

Denne fortellingen blir nå en del av det britiske kongehuset. Bryllupet til våren vil gjøre at barn, og for den saks skyld voksne, med mer mangfoldige bakgrunner enn før kan se opp på balkongen på Buckingham Palace og finne noen med en historie som ikke er så ulik deres egen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer