NY RAPPORT: Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland vil fremmedfrykt og diskriminering til livs. Hans «gruppe av eminente personer» har skrevet rapporten «Living together: Combining diversity and freedom in 21st century Europe» om rasisme og minoriteter i Europa. Foto: Jacques Hvistendahl
NY RAPPORT: Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland vil fremmedfrykt og diskriminering til livs. Hans «gruppe av eminente personer» har skrevet rapporten «Living together: Combining diversity and freedom in 21st century Europe» om rasisme og minoriteter i Europa. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Den brune fare

Diskriminering av minoriteter er utbredt i Europa. Samtidig blir behovet for innvandrere større.

I fjor ble det avfyrt en rekke skudd mot personer med innvandrerbakgrunn i Malmø. Svenske Johan Peter Mangs ble arrestert og er nå tiltalt for tre drap og en rekke drapsforsøk. 22. juli drepte Anders Behring Breivik 77 mennesker i en terroraksjon i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya. I Tyskland kommer det stadig fram nye sjokkerende opplysninger om en gruppe nynazister som mistenkes for å ha drept åtte tyrkiske innvandrere, én greker og en politikvinne mellom 2000 og 2007. Den nynazistiske gruppen skal i tillegg ha hatt en «hit list» med 88 andre mål, inkludert parlamentsmedlemmer og ledere av innvandrerorganisasjoner.

Dette er ekstreme handlinger, men de sier likevel noe om utviklingen i Europa. En undersøkelse som ble foretatt av den danske etterretningstjenesten i etterkant av terroren 22. juli viser at høyreekstreme og antimuslimske grupperinger er i vekst i Danmark. Ifølge en undersøkelse foretatt av den tyske stiftelsen Friedrich Ebert Stiftung mener halvparten av europeere at det er for mange muslimer i landet sitt. Man finner også skremmende holdninger til andre minoriteter. 70 prosent i Polen mener at jøder forsøker å profittere på deres forfedres lidelser i nazitiden. Det er ikke tilfeldig at Breivik og hans ideologiske brødre mener de har støtte i befolkningen når sprer sitt hatefulle tankegods.

Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland presenterte rapporten «Living together: Combining diversity and freedom in 21st century Europe» på Litteraturhuset i går. Rapporten er skrevet av Jaglands «gruppe av eminente personer», en samling anerkjente akademikere og politikere under ledelse av den tidligere tyske utenriksministeren Joschka Fischer.

Rapporten er en nøktern gjennomgang av situasjonen for minoriteter i Europa og kommer med en rekke anbefalinger til Europarådets medlemsland. Et av Jaglands hovedpoenger under presentasjonen i går var at politikere i sentrum av det politiske spekteret ikke må la seg presse til å bruke fremmedfiendtlig og rasistisk retorikk. Det er selvfølgelig litt ironisk at dette kommer fra en tidligere leder av et parti som siden 1980-tallet er blitt drevet av Fremskrittspartiet mot en stadig tøffere innvandringsretorikk, men det gjør bare poenget hans ekstra tydelig. Moderate partier har ofret prinsipper for populisme. Dette senker terskelen for hva som er akseptabelt i den politiske debatten.

Flere av forslagene i rapporten er gode, men det er mange oppmuntringer og anbefalinger. Om de blir fulgt opp er en annen sak. Forfatterne foreslår å opprette en rapporteur som skal overvåke medlemslandenes oppfølging av rapporten, men det spørs om utvidet byråkrati er det som skal til for å endre holdningene i den europeiske befolkningen. Spørsmålet er hva som skal til for å snu dagens utvikling. For Europa blir ikke kvitt innvandrerne. Tvert imot er vi avhengig av flere for å opprettholde de europeiske velferdsstatene.