Nicanor Parra (1914 - 2018):

Den chilenske kondoren

Vi lyser antifred over hans fabelaktige, poetiske virke.

POESIEN SLUTTER MED MEG: Den chilenske poeten som også kalte sin lyrikk for antidikt, Nicanor Parra er død, 103 år gammel. Han blir regnet som en av de aller største. I 2011 fikk han Cervantes-prisen som er den spansktalende verdens gjeveste litteraturutmerkelse. Foto: NTB Scanpix
POESIEN SLUTTER MED MEG: Den chilenske poeten som også kalte sin lyrikk for antidikt, Nicanor Parra er død, 103 år gammel. Han blir regnet som en av de aller største. I 2011 fikk han Cervantes-prisen som er den spansktalende verdens gjeveste litteraturutmerkelse. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

(fra La Camisa de fuerza, 1968, hentet fra boka DIKT OG ANTIDIKT, (Cappelen 1998), gjendiktet og oversatt av Kolbein Falkeid):

Advarsler

Det er forbud å be, nyse,

spytte, lovprise, knele,

tilbe, skråle, hoste.

I dette strøket er det forbudt å sove,

innpode, prate, bannlyse,

harmonisere, flykte, fange.

Å løpe er avgjort forbudt.

Det er forbudt å røke og knulle.

Tanken var der i 2014. Etter midnatt & skål sammen med Saudas tangosoldat, Kjartan Fløgstad. Skal vi forsøke en avstikker fra Brasil, VM i fotball, til Santiago, under skyene, til Chile. Fly over Andes. Kanskje hilse på en kondor eller to. Men, det ble med tankene. I dag kan denne skribent angre, vel kanskje ikke. Det er ikke sikkert han hadde vært i nærheten av å slippe oss inn heller ettersom han longdrinksommeren 14 var 99 år gammel. Uansett, nå er det for seint. Nicanor Parra døde tirsdag i forrige uke, han ble 103 år gammel. Født september 1914. Parra den store? Ja, si. Versos de salón.

Poeten, som ifølge et knippe sobre lyrikere, og da snakker vi helst om forfatteren, og gjendikteren av Parra, Kolbein Falkeid (poesiminister Kolbein), som i boka «Dikt og antidikt» fra 1998 skriver : Parra regnes som en av Latin-Amerikas største og mest innflytelsesrike poeter overhodet, arvtaker til den posisjon som så lenge ble holdt av hans egen landsmann Pablo Neruda.

Ikke hørt om Parra? Greit nok, men det gikk ikke mange timer etter dødsbudskapet fra Santiago før de tunge avisene, verden over, pumpet ut velskrevne minneord om Parra som var utdannet matematiker og fysiker og som under Pinochet-regimet overlevde som dikter blant annet ved å kamuflere sine vurderinger i folkelige talemåter til den omvandrende emissæren, Vega.

The Washington Post under tittelen «Chiles eminente poet og antipoet er død, 103 år gammel» der de blant annet siterte Chiles president Michelle Bachelet: «en av de største forfatterne i vår litteratur, i vår historie»

Hovedstadavisa hadde også et sitat fra litteraturens yppersteprest ved Yale universitetet, professor Harold Bloom, som i 2011 sa at Parra var like betydningsfull som Walt Whitman. Vi tar en pust i spalten med linjer fra Nicanor Parras «Brev fra en poet som sover i stolen (1972):

Poetens oppgave

er å pynte på det blanke arket.

Jeg tror ikke det er mulig.

Vi opplyser om at Dagbladet i morgen (papir og Db.Pluss) trykker et større minneessay om Nicanor Parra, skrevet av forfatter Pedro Carmona-Alvarez. Hans tekst er basert på den sobre artikkelen om Parra fra 2010-utgivelsen, «Verden finnes ikke på kartet. Poesi fra hele verden».

Her ga nevnte Alvarez, sammen med forfatter Gunnar Wærness, det norske oppdrettsfolk mulighetene til å svømme baklengs med 34 poeter fra 25 forskjellige land. Vi lyser den totale antifred over det poetiske minnet som vil fotfølge noen av oss til det bitter end of perfecto:

Hvis jeg var Chiles president

Jaggu skulle jeg latt

hodene rulle.

Ville ha begynt med å

erklære Bolivia krig

og så blåst hjernen ut

på meg selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.