Den dagen Little Walter døde

Tidenes blues-munnspiller ble bare 38 år gammel.

MUSIKER I SÆRKLASSE: Marion Walter Jacobs (1930-1968) hadde en munnspillteknikk som ingen andre i bluesbransjen.
MUSIKER I SÆRKLASSE: Marion Walter Jacobs (1930-1968) hadde en munnspillteknikk som ingen andre i bluesbransjen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi er allerede et godt stykke inne i mimreåret 2018. Det er 50 år siden 1968. Året da drømmer ble født. Var det hele forgjeves eller lever ånden etter dette katastrofale, omveltende året fortsatt? Dette kommer vi sikkert tilbake til. Det som ikke blir nevnt så ofte; er hvilke musikere som forlot kloden i dette merkeåret.

Svenskene mistet den geniale pianisten Jan Johansson, og amerikanerne gitarkongen Wes Montgomery. Little Willie John, som sang «Need Your Love som Bad», døde i fengsel etter en drapsdom. Frankie Lymon fra The Teenagers, som slo igjennom 14 år gammel med «Why Do Fools Fall In Love», døde av en overdose heroin. Luther Perkins, Bumble Bee Slim og Kokomo Arnold forsvant. Og 15. februar døde selveste Little Walter, 38 år gammel.

Ingen spilte munnspill som Marion Walter Jacobs fra Louisiana. Han dro til Chicago som 15-åring og spilte på alle de legendariske Chess-innspillingene til Muddy Waters. Pluss minst hundre andre låter. Han fant på nye teknikker som brakte det lille instrumentet til nye høyder. Da han kom med «Juke» i 1952, steg prisene på munnspill hos pantelånerne i The Windy City. Han drakk og sloss når han ikke sto på scenen. Han døde av blodpropp, angivelig som følge av et slagsmål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer