Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den dagen Little Walter døde

Tidenes blues-munnspiller ble bare 38 år gammel.

MUSIKER I SÆRKLASSE: Marion Walter Jacobs (1930-1968) hadde en munnspillteknikk som ingen andre i bluesbransjen.
MUSIKER I SÆRKLASSE: Marion Walter Jacobs (1930-1968) hadde en munnspillteknikk som ingen andre i bluesbransjen. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er allerede et godt stykke inne i mimreåret 2018. Det er 50 år siden 1968. Året da drømmer ble født. Var det hele forgjeves eller lever ånden etter dette katastrofale, omveltende året fortsatt? Dette kommer vi sikkert tilbake til. Det som ikke blir nevnt så ofte; er hvilke musikere som forlot kloden i dette merkeåret.

Svenskene mistet den geniale pianisten Jan Johansson, og amerikanerne gitarkongen Wes Montgomery. Little Willie John, som sang «Need Your Love som Bad», døde i fengsel etter en drapsdom. Frankie Lymon fra The Teenagers, som slo igjennom 14 år gammel med «Why Do Fools Fall In Love», døde av en overdose heroin. Luther Perkins, Bumble Bee Slim og Kokomo Arnold forsvant. Og 15. februar døde selveste Little Walter, 38 år gammel.

STOR DIKTER: Tor Ulven (1953-1995) var også en dyktig munnspiller.
STOR DIKTER: Tor Ulven (1953-1995) var også en dyktig munnspiller. Vis mer

Ingen spilte munnspill som Marion Walter Jacobs fra Louisiana. Han dro til Chicago som 15-åring og spilte på alle de legendariske Chess-innspillingene til Muddy Waters. Pluss minst hundre andre låter. Han fant på nye teknikker som brakte det lille instrumentet til nye høyder. Da han kom med «Juke» i 1952, steg prisene på munnspill hos pantelånerne i The Windy City. Han drakk og sloss når han ikke sto på scenen. Han døde av blodpropp, angivelig som følge av et slagsmål.

Rolling Stones utga i 2016 bluesplata «Blue and Lonesome». Fire av låtene var fra Little Walters repertoar. Munnspill spilte også den norske lyrikeren Tor Ulven (1953-1995). Little Walter var hans forbilde. Han kalte ham «genial»: «Jeg vil ikke si at han – eller andre bluesmusikere – har hatt så mye å bety direkte for det jeg skriver, i hvert fall ikke tekstene. Men kanskje musikken, indirekte. Little Walter kan faktisk synge en helt banal tekst om kjærlighetstap slik at man tror på den, for ikke å snakke om hvordan han kan spille kjærlighetstapet og all annen elendighet.»

I dag tenker vi på Little Walter. Du kan se ham på YouTube, i et opptak sammen med Hound Dog Taylor. Han levde kort og hardt, men spilte munnspill. Heldigvis. Takk til ham for det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!