INSPIRERT AV SANN HISTORIE: Demian Vitanzas nye roman er inspirert av historien til en norsk syriafarer han møtte da han holdt skrivekurs i et fengsel. Foto: Bjørn Langsem
INSPIRERT AV SANN HISTORIE: Demian Vitanzas nye roman er inspirert av historien til en norsk syriafarer han møtte da han holdt skrivekurs i et fengsel. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Den desidert beste boka anmelderen har lest om syriafarere

Aller mest rørende er uskylden som ligger i bunn.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«De hater politiet, de hater foreldra sine, de hater staten, de hater det vestlige samfunnet. Først og fremst hater de seg selv. De føler de aldri er bra nok. Så vil de gjøre noe godt, men vet ikke helt hvordan.»

Det sier norsk-pakistaneren som går under det fiktive navnet Tariq. Han er hovedpersonen i Demian Vitanzas nye roman, og inspirert av en mann som soner en åtteårig dom i et høysikkerhetsfengsel, etter å ha deltatt i kampene i Syria.

Demian Vitanza hadde skrivekurs i fengslet. De to begynte å snakke, og etter ti måneders samtaler, ble det en roman. Det er den desidert beste boka jeg har lest om den tematikken.

Noe å dø for

Tariq er født og oppvokst i Halden. Foreldrene hans er pakistanske. Faren soner en lang drapsdom, og Tariq er skolegutt når han møter faren første gang. Som tolvåring blir han sendt på en beinhard internatskole i Pakistan. Da han kommer hjem, skulker han skolen stadig oftere, begynner med dop, festing og småkriminalitet. Inntil han en dag er i moskeen. Han ber. Da skjer det noe med ham. Noen måneder senere sitter han og kompisen i en varebil på vei mot Syria.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn