- Den døveste sveisen og den kuleste barten jeg noen gang har hatt

Skuespiller Aksel Hennie og regissør Erik Skjoldbjærg vil ha Cannes-publikummet med på nordsjøeventyr.

UTSIKT MOT CROISETTEN: Regissør Erik Skjoldbjærg og skuespiller Aksel Hennie er i Cannes for å skape blest rundt nordsjøthrilleren «Pionér». Foto: Inger Merete Hobbelstad.
UTSIKT MOT CROISETTEN: Regissør Erik Skjoldbjærg og skuespiller Aksel Hennie er i Cannes for å skape blest rundt nordsjøthrilleren «Pionér». Foto: Inger Merete Hobbelstad.Vis mer

CANNES (Dagbladet): - Vi skal ta dem med steder der ingen har vært før, sier regissør Erik Skjoldbjærg.

Sammen med skuespiller Aksel Hennie er han på Filmfestivalen i Cannes for å interessere filmdistributører fra hele verden i «Pionér», duoens kommende thriller, som handler om en nordsjødykker som dras inn i en dramatisk historie med konspiratoriske trekk. Filmen er allerede solgt for amerikansk distribusjon.

Handlingen i filmen foregår i knekken mellom 70- og 80-tallet, noe Hennies utseende i filmen naturlig nok bærer preg av.

- Jeg sparte til den døveste sveisen og den kuleste barten jeg noen gang har hatt, sier han.

Gikk ned ti kilo Han ble også ti kilo lettere for rollen.

- Nordsjødykkerne satt i trykkamre og mistet matlysten, og det preger hvordan rollen min ser ut.

Før innspillingen snakket han blant annet med tidligere dykkere.

- Det var viktig å finne ut hvordan noen av dem tenkte, å prøve å finne ut hvordan jeg selv ville tenkt. Hver gang jeg gjør en film som handler om historiske hendelser, blir jeg overrasket over hvor kort tid det er siden verden var helt annerledes, siden det ikke var vanlig å spise dessert. Og så blir jeg like overrasket over hvor like vi er, hvor lite i psyken vår som forandrer seg. 

Erik Skjoldbjærg er kjent for å ha laget blant annet «Insomnia», «Prozac Nation» og «Nokas». «Insomnia» vant stor anerkjennelse internasjonalt og ble spilt inn på nytt i USA med Al Pacino og Robin Williams i hovedrollene. 

Med «Pionér» så han muligheten til å lage nok en spenningshistorie sett fra ståstedet til en fortumlet hovedperson. 

Ikke partsinnlegg - Jeg liker å ha én hovedperson, og lage en subjektiv fortelling, der publikum får vite hva som skjer samtidig som ham. Jeg liker mysteriet, liker ikke å vite alt, liker å grave sannheten frem, slik thrillere ofte gjør, gjerne utfra en i utgangspunktet intens tilstand. 

For «Pionér» er noe mer enn én manns historie.

- Det var fascinerende å skulle ta tak i bakgrunnen for rikdommen vår, det historiske vendepunktet som skjedde da vi fant en måte å ilandføre oljen på. Hvordan vi plutselig ikke var lillebror lenger.

- I flere tiår har debatten rast i Norge om hvordan nordsjødykkerne er blitt behandlet av staten. Kommer filmen din til å ta standpunkt i denne debatten?

- Jeg er bevisst på at jeg ikke vil lage et partsinnlegg, sier Erik Skjoldbjærg.
- Filmen skal oppleves fra et ståsted i 1979, da hele problemet så annerledes ut. Disse mennene tilhører et miljø der alle hadde et spesielt driv. Disse mennene var risikotagere, de ville overskride grenser. Og de var enormt modige. De var på steder der ingen mennesker hadde vært før dem. 

Besettelse - Også i Nokas fortalte du en historie om grenseoverskridere. Er dette folk som fascinerer deg?

- Jeg lar meg fascinere av mennesker som er besatte, som gjør hva som helst for å gjennomføre et prosjekt. Det er slik jeg har det med filmene mine også. Først når det er snakk om noe som er nesten umulig å gjennomføre, får jeg et slags kick. Filmene mine er veldig forskjellige, men det er en viss tone, visse temaer, som går igjen. Det er vanskelig å unngå seg selv.

Hennie legger til: 

- Jeg vet godt hva Erik snakker om. Jeg leste dette manuset og fikk en følelse av seriøsitet, av et genuint ønske om å formidle noe ekte, som er i alle filmene hans.

VERDEN SETT FRA DET SENE SYTTITALLET: Aksel Hennie måtte la både hår og skjegg gro for å bli troverdig som dypvannsdykker. Han gikk også ned ti kilo for rollen i «Pionér». Bilde fra filmen.
VERDEN SETT FRA DET SENE SYTTITALLET: Aksel Hennie måtte la både hår og skjegg gro for å bli troverdig som dypvannsdykker. Han gikk også ned ti kilo for rollen i «Pionér». Bilde fra filmen. Vis mer