Den egentlige religion?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TERROR-AKSJONENE i London og Sharm-el-Sheikh har på ny satt søkelyset på religion og religiøse institusjoner. Mange har sagt at dette dreier seg om misbruk av religion. Dagbladets lederartikkel 27.juli 2005 er et godt eksempel. Den bærer overskriften «Ta Islam tilbake». Hensikten med artikkelen er den aller beste. Det implisitte budskap i en slik oppfordring er at den egentlige Islam ikke kan brukes til å forsvare terror-handlinger. Oppfordringer om å vende tilbake til det egentlige budskap kommer gjerne etter terror-handlinger utført i religionens navn.

Terrorister på sin side hevder alltid at de står for religionens egentlige budskap: Kristne aktivister bomber abort-klinikker og dreper leger i Jesu navn. En jødisk bosetter dreper over tredve bedende muslimer i moskeen i Hebron. En buddhistisk fanatiker gasser t-banen i Tokio slik at tolv mennesker dør og over 5500 blir skadet. Religion er til alle tider blitt brukt til å gi maktmisbruk en legitimitet det ellers ikke ville hatt.

JEG SKULLE ønske det var slik at man ubeskyttet kunne si at religionenes egentlig budskap er fred og forsoning. Dessverre er det ikke slik. I denne verden finnes ingen religion i ren form. Det finnes intet religions-destillat. Ingen religion finnes som ren og pur substans som man kan ta tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer