Den ekte De Niro

Hvis du vil møte den virkelige De Niro - gå på kino!

Dersom du vil møte den virkelige Robert De Niro må du gå på kino, det mener i alle fall mannen selv.

Robert De Niro står bak noen av de mest minneverdige karakterene i amerikansk filmhistorie, som Travis Brickle i «Taxi Driver» og Jake LaMotta i «Raging Bull» for å nevne noen. Men privat er han vanskeligere å få tak på. Han gir sjelden intervjuer, og han vokter privatlivet sitt godt.

Men han snakker når han må, og denne gangen er det actionfilmen «15 Minutes» som har tvunget ham fram i rampelyset.

- Det går greit å snakke med pressen når jeg har noe å snakke om, men hvis jeg ikke har noe på hjertet er det litt vanskeligere, sier Robert De Niro i et intervju med Reuters.

15 minutters berømmelse

Det virker som om De Niro vil at filmene skal tale for ham, men det er kanskje ikke alltid like enkelt når han har spilt de mest patologisk ustabile karakterene man kan tenke seg. Det er også mye blod og vold i De Niros siste film.

I «15 Minutes» vender De Niro tilbake kjente trakter som detektiv på jakt etter to europeiske drittsekker som filmer sine egne kriminelle handlinger for så å selge den til høystbydende tabloide tv-stasjon.

Tittelen «15 Minutes» henspiller selvsagt på Andy Warhols berømte utsagn at i fremtiden vil alle være berømte i 15 minutter. Med seg på rollelista har han Edward Burns og Kelsey Grammer, bedre kjent som «Frasier» og Melina Kanakaredes fra tv-serien «Providence»

Voldens De Niro

Vold er et gjennomgangstema i De Niros filmer og «15 Minutes» er intet unntak. Men når De Niro blir spurt om hva han synes om volden i filmen svarer han lakonisk at den er ganske grafisk.

- Jeg vet ikke om volden i filmen er for grafisk. Hvis man vil fortelle noe med vold, så må den vel være grafisk. Du får spørre regissøren, svarer De Niro, som mest av alt ser ut som om at han ville vært et helt annet sted.

De Niro er heller ikke villig til å diskutere mediepolitikk. Media blir fremstilt som blodtørstige monstre i «15 Minutes», og hva mener skuespillerkongen selv om medias utvikling?

- Media er det det er. De er som en stor dinosaur, og når de svinger halene sine slår de over ende både gode og dårlige ting. En fri presse er en del av vår grunnlov - på godt og vondt, sier De Niro i et av sine lengre og mer innholdsrike svar.

Tøffere enn toget

De Niro er blitt assosiert med en viss type roller. Han er selve inkarnasjonen på tøffe, hardtslående gangstere og han innrømmer at han ikke er filmindustriens førstevalg når de står med et manus til en komedie.

- Jeg blir ikke tilbudt visse type roller. Jeg ble aldri tilbudt komedier før jeg gjorde «Analyze This», men etter den så kommer folk springende til meg med komediemanus. Jeg er blitt assosiert med gangstere og tøffe typer. Ting er det de er, sånn er det bare, sier Robert De Niro.

«15 Minutes» kommer til Norge i mai.