- Den ekte kvinnen, finnes hun?

Hva er en ekte kvinne? Fins det noe som heter naturlige kjønn? Og stemmer det lett omskrevne ordtaket «si meg hvem du ligger med, og jeg skal si deg hvem du er»?

Eva Lundgrens nye bok «Ekte kvinne?» er rosa utenpå og smekk full av spørsmålstegn ved allment aksepterte oppfatninger om kjønn og identitet inni.

- Jeg har skrevet denne boka fordi mange kvinner lever strenge liv innenfor trange rammer. Jeg ville finne røttene til noen av disse såkalte sannhetene, sier Lundgren, som i sin tid vekket landet med boka «I herrens vold».

Eva Lundgren stiller seg kritisk til å sortere mennesker i naturlige kjønn. I boka studerer hun begrepene kvinne og mann i politikken, i religionene, i idretten og i kjønnsleken.

Sportsidiot

- Jeg er sportsidiot, og derfor var det naturlig å se på kjønn og identitet innenfor idretten. Ta Flo-Jo, for eksempel, hun måtte fylle to motstridende krav samtidig: Kravet til prestasjon og kravet til utseende som «ekte kvinne». Hun kompenserte for musklene sine med lange negler. Mottoet for boka er Aretha Franklins strofe «you make me feel like a natural woman», som stadig ble spilt på radioen mens Lundgren bodde i New York og skrev på boka.

- Det er det kulturelle «natural woman» jeg prøver å gjennomlyse. Hva er en ekte kvinne? Er du det hvis du går i ett med tapeten, eller når du viser deg seksuelt tilgjengelig for menn? spør Lundgren. Hun svarer selv at kvinners identitet blir definert av menn.

Ramaskrik

Lundgren er for tida svært aktuell i Sverige, hvor hun nylig offentliggjorde den første nasjonale undersøkelsen om menns vold mot kvinner.

- Undersøkelsen konkluderer med at en tredjedel av svenske kvinner har opplevd vold, og da snakker vi om kriminalisert, altså ulovlig, vold. Men bare ti til femten prosent anmelder det. Volden finner sted på alle arenaer, så hvor er frisonen?

Lundgren ser store forskjeller i feminismes posisjon i Norge og Sverige.

- I Sverige definerer «alle» seg som feminister, selv Göran Persson. Og feministiske spørsmål debatteres uavlatelig. I Norge er ikke feminismen like synlig i offentligheten. Jeg tok med meg noen svenske venner til Norge under ski-VM. Odd-Bjørn Hjelmeseth kom i mål og ble spurt hvordan det føltes. «Det føles alltid godt å komme,» svarte han, og i studio ble han bifalt med «hø-hø». Mine svenske venner reagerte. En sånn uttalelse ville aldri blitt godtatt i Sverige. Det ville blitt ramaskrik.