Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Den ellevte landeplage»

Fundamentalisme mot fundamentalisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Det unike med mennesket, mener den britisk-indiske filosofen Kenan Malik, er ikke at vi følger vår kultur, men at vi bryter med den. Hege Storhaugs «Men størst av alt er friheten» handler om innvandring, tvangsekteskap og kvinneundertrykking, men til sjuende og sist om hva det vil si å være norsk i 2006. I Storhaugs trange definisjon passer ikke muslimer inn, for de er ikke barn av Camilla Collett, Bjørnstjerne Bjørnson og Arnulf Øverland. Og den franske opplysningstida. Og kristendommen: «I Vestens religiøse tradisjon er det således skapt rom for skepsis og tvil, som igjen ga rom for opprør. Disse trekkene finnes ikke i islam».

Generaloppgjør

For dem som har fulgt journalisten og forskeren Hege Storhaug gjennom flere år, er det få nyheter i boka. Hennes kamp handler primært om å beskytte innvandrerkvinner mot tvangsekteskap, omskjæring og kvinneundertrykking generelt. I denne kampen har hun bred støtte fra folk og politikere, selv om man kan være uenige om virkemidlene. Et overgrep er et overgrep, uansett hudfarge. Noen av Storhaugs fortellinger om utsatte kvinner er da også mer enn rystende, og kan ikke avfeies med skuldertrekk. Storhaug veksler mellom konkrete historier og analyser, som begynner i det små og ender opp i et generaloppgjør med norsk og europeisk innvandringspolitikk (Danmark unntatt).

Overivrig

En god debattbok skal være høyrøstet og frekk, slik at den avføder motinnlegg. Disse kriteriene oppfyller Storhaug til gagns, men det er ikke alltid den enøyde kompenserer med dypere innsikt. Storhaug blir så overivrig at hun snubler i sin egne spor. Hun mener islamisme er det samme som fascisme og nazisme, og frykter at Norge vil bli et muslimsk og udemokratisk land i nær overskuelig framtid. Det vil føre til en oppsplitting av «folkefellesskapet» og Norge vil gå i oppløsning. Her mister hun taket på sleiva og alle ingrediensene blir til en mørk, ugjenkjennelig saus av forvirrende påstander.

Ingen tillit

Hun har ingen tillit til den rådende intelligentsiaen i Norge, unntatt skribenter som Nina Witoszek, Unni Wikan, Ottar Brox og Sigurd Skirbekk, samt Anfindsen-brødrene som er blant hennes kilder på norsk demografiutvikling. Iransk-norske Walid al-Kubaisi er en av «Norges fremste eksperter på kulturer i den muslimske verden», ifølge Storhaug. Men er ikke det den samme mannen som nylig skrev i Dagbladet at Norge nå preges av fremmedfrykt og islamfobi, deriblant på grunn av frykten for muslimsk flertall i Norge? «Synderne» var blant andre Witoszek og Anfindsen-brødrene. Bernard Lewis kaller hun «den verdensledende islamhistorikeren» som «er kjent for å være vennlig innstilt til islam». Han er snarere kjent for det motsatte, men karakteristikken avdekker først og fremst hvor liten tiltro Storhaug har til folk utenfor Vesten. Mener virkelig Storhaug at 1,3 milliarder muslimer ikke engang greier å skape konkurransedyktige islamhistorikere?

Voltaire?

«Men størst av alt er friheten» viser til fulle hvor galt det går når man påberoper seg århundregamle gener. Islam er den ellevte landeplage, skriver Storhaug mot slutten og støtter seg til den nederlandsk-somaliske politikeren Ayaan Hirsi Ali som har sagt at det muslimer mest av alt trenger er en opplysningstid: «Unn oss muslimer en Voltaire». Dermed har begge avslørt sin mangelfulle, eller svært selektive, historiekunnskap. Antisemittisme, som Storhaug mener muslimer er gjennomsyret av, gjennomsyret også opplysningstidstenkerne. Blant de verste var nettopp Voltaire (1694- 1778), som mente jødene var «det mest avskyelige folket på jorda». Franskmannen får Irans Mahmoud Ahmadinejad til å framstå som en antirasist. Og for å gjøre det verre: Hvem pekte Voltaire ut som rasjonalitetens og toleransens voktere i sin oversikt over verdens nasjoner fra 1751? Kristendommen? Nei. Det var Muhammed, islam og muslimer. Voltaire er med andre ord alt det Hirsi Ali og Storhaug hater. Fundamentalisme lar seg ikke bekjempe med fundamentalisme.