«Den ellevte landeplage»

Fundamentalisme mot fundamentalisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det unike med mennesket, mener den britisk-indiske filosofen Kenan Malik, er ikke at vi følger vår kultur, men at vi bryter med den. Hege Storhaugs «Men størst av alt er friheten» handler om innvandring, tvangsekteskap og kvinneundertrykking, men til sjuende og sist om hva det vil si å være norsk i 2006. I Storhaugs trange definisjon passer ikke muslimer inn, for de er ikke barn av Camilla Collett, Bjørnstjerne Bjørnson og Arnulf Øverland. Og den franske opplysningstida. Og kristendommen: «I Vestens religiøse tradisjon er det således skapt rom for skepsis og tvil, som igjen ga rom for opprør. Disse trekkene finnes ikke i islam».

Generaloppgjør

For dem som har fulgt journalisten og forskeren Hege Storhaug gjennom flere år, er det få nyheter i boka. Hennes kamp handler primært om å beskytte innvandrerkvinner mot tvangsekteskap, omskjæring og kvinneundertrykking generelt. I denne kampen har hun bred støtte fra folk og politikere, selv om man kan være uenige om virkemidlene. Et overgrep er et overgrep, uansett hudfarge. Noen av Storhaugs fortellinger om utsatte kvinner er da også mer enn rystende, og kan ikke avfeies med skuldertrekk. Storhaug veksler mellom konkrete historier og analyser, som begynner i det små og ender opp i et generaloppgjør med norsk og europeisk innvandringspolitikk (Danmark unntatt).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.