Helgekommentaren om de pløsete hvite menn:

Den eneste gruppen man kan utsette for kroppsskjemming offentlig er altså hvite menn

Og, sånn ser man at det fortsatt er vi som har makta.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forhåpentlig har alle hatt en god 8. mars, med sterke og tydelige markeringer for kvinners rettigheter. I den anledning kan det være en tanke å se på hvilken rolle språket spiller i kampen mot menns privilegier. I siste nummer av det utmerkede filmtidsskriftet Wuxia står en notis om podcasten «Whiting Wongs». Manusforfatterne Jessica Gao og Dan Harmon snakker om «rase og hvordan manusforfattere forholder seg til rase når de skriver tv». I notisen dukker følgende setning opp: «Det vil sikkert irritere mange at også her skal en hvit, pløsete mann albue seg med i rasediskusjonen.»

Koblingen mellom hvit og pløsete er unik. Kun disse to ordene lar seg kombinere i offentlig omtale av en navngitt person. Hvis man bytter ut hudfargen eller kjønnet, blir setningen uakseptabel. Ingen ved sine fulle fem ville ha beskrevet en overvektig afrikansk mann som en «svart, pløsete mann» eller en overvektig hvit kvinne som en «hvit, pløsete kvinne».

Dette er også en umulig setning: «Det vil sikkert irritere mange at også her skal en hvit, veltrent mann albue seg med i rasediskusjonen.»

Når fargen er hvit og kjønnet er mannlig, blir imidlertid fettprosenten en naturlig del av karakteristikken. Den eneste gruppen man fortsatt med god samvittighet kan utsette for kroppsskjemming i offentlig sammenheng er altså hvite menn. Som hvit, pløsete mann kjenner jeg at denne språkbruken går innpå meg, og at jeg blir litt lei meg for at det fins diskusjoner jeg ikke kan delta i uten å irritere andre bare ved å være tilstede. Samtidig innser jeg at såpass må man tåle. Enkelte hvite menn går på ski for å redusere fettprosenten, men det er i beste fall en utsettelse av det uunngåelige fysiske forfallet. Uansett er pløsetheten mer enn et ytre fenomen. De kan være skrapa på utsiden, men mentalt er de hvite skigående mennene like pløsete som sine hvite, mannlige jevnaldrende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer