Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den eneste måten Karpe Diem kan overgå forrige uke, er å legge opp denne uka

Helgas tre kulturbomber.

DRO PÅ: Chirag og Magdi i Karpe Diem viste forrige uke hvordan man egentlig lager tredagersfest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRO PÅ: Chirag og Magdi i Karpe Diem viste forrige uke hvordan man egentlig lager tredagersfest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Det smalt i Oslo i Norge denne helgen. Tre dager på rad. Ikke sånne smell som i andre, farlige deler av verden. Ikke som i Stockholm for litt siden, eller i Norge i 2011. Ikke som i Frankrike, Belgia, Tyrkia, Irak, Afghanistan, Nigeria, Syria, Jemen, Pakistan, Danmark, England, Spania, Bulgaria, Finland, Israel, Palestina, Russland, Italia, Tyskland og USA. For å nevne noen de siste tiåra. Slike smell fører mennesker fra hverandre, men disse lokale smellene var inkluderende. I mangel på bedre ord, la oss kalle de kulturbomber.

For når det trues med atomvåpen over en lav sko i østlig himmelretning. Når det eksploderer fatalt et eller annet sted nesten daglig. Når terrorister styrer dagsorden. Når politikere drar alt annet enn hvite duer opp av hatten, og klatrer på stiger av hat. Når den eldgamle angrepsmetoden «splitt og hersk» har infisert og tatt over internett og virkelighet.

Da kjennes det godt at noen vet hvordan man skal samle. Hvordan overraske, glede, inspirere og kulturintegrere. Hvordan lage fest. Hvordan sprenge grenser med kulturbomber. Arrester meg her, kanskje jeg tilegner litt vel mye til musikerne og teamet som sto bak Karpe Diem-konsertene i Oslo Spektrum denne helga. Ja, de lagde fest for festens skyld, ikke som et internasjonalt, politisk debattinnlegg, men det slår meg likefullt. Vi trenger det.

For når nesten 30 000 små, store, tynne, tykke, slanke, unge, gamle, lave, høye, brune, hvite og svarte nordmenn samles rundt nettopp disse to artistene i løpet av en torsdag, fredag og lørdag er det ikke tilfeldig. Karpe Diem kan si litt om hvem vi egentlig er og hva vi trekkes mot. Det norske mangfoldet.

For Norge er ikke bare delt. Vi er ikke bare høyre- og venstremedia, krenking, varmende olje og gass, postfaktuell internettrolling, smålighet og egoisme. Nei, vi samles i hopetall rundt åpen, inkluderende og gledesspredende multikultur. Vi dras mot kunsten. Da er det synd at den eneste måten Chirag og Magdi i Karpe Diem kan overgå forrige uke, er å legge opp denne uka. Men ikke gjør det, vi trenger dere. Karpe Diem er et stort stykke Norge.