DEBATT

Den eneste tenketanken som virker er Civita

Tomme tenketanker.

HAR LYKTES: Den eneste tenketanken som har fungert er Civita. Civitas bidrag til den politiske situasjonen i Norge har vært en strategisk og realpolitisk bragd, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra da Civita var vert da Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til valgkampens første duell i fjor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
HAR LYKTES: Den eneste tenketanken som har fungert er Civita. Civitas bidrag til den politiske situasjonen i Norge har vært en strategisk og realpolitisk bragd, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra da Civita var vert da Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til valgkampens første duell i fjor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da Venstres partileder i april i år konkluderte med at «Venstre og Frp er likere enn jeg trodde», kunne tenketanken Civita sprette den aller dyreste champagnen: 12 års arbeid var kronet med fullt gjennomslag. Målet om å få Frp og Venstre i samme regjering – noe de fleste mente var umulig bare for få år siden – var nådd.

Etter at de rødgrønne vant valget i 2005 har Civita i regi av Kristin Clemet jobbet for å samle de borgerlige ytterkantene: Tor Mikkel Wara, Torbjørn Røe Isaksen, Sylvi Listhaug og tidligere NRK-journalist Terje Svabø har deltatt på møter sammen med flere sentrale rådgivere og statssekretærer fra Bondevik II-regjeringen.

Ikke bare var målet nådd. Det var også avdramatisert, framsnakket og velsignet av Trine Skei Grande, Venstre-leder og statsråd i samme regjering som Siv Jensen fra Frp er finansminister.

Hva gjør de andre tenketankene? Det karikerte inntrykket er at sosialdemokratiske Agenda tar selfies med kjente forskere de har lest en bok av. Magnus Marsdal i Manifest, leder med Rødt-sympatier, mener å vite hva Ap gjør feil (spoiler: de er for lite radikale). Nils August Andresen og Jan Arild Snoen i Minerva – om de kan kalles en tenketank – sitter fast i identitetsdebatten og forsøker forgjeves å skravle seg ut. Den kristne tenketanken Skaperkraft har ikke skapt noe som helst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer