- Den er god nok

Ari Behns danske forlegger er sjokkert over at den svenske forleggeren dømmer «Bakgård» før den har kommet ut.

- Det er både uanstendig og ondskapsfullt å omtale ei bok som ikke er utgitt, sier Claus Claussen, forlagssjef i Moderne Tider, som gir ut Behns bok høsten 2003. Han vil ikke si så mye om innholdet, bortsett fra dette:

- Det eneste jeg kan si er at den er god nok, ellers ville jeg ikke antatt den.

Fiksjon

I gårsdagens VG gikk Ari Behns svenske forlegger fra Lindelöv bökforlag ut og karakteriserte Behns kommende bok som endimensjonal. Tomas Lindelöv ga ut Behns første bok, men refuserer andreboka blant annet fordi han savner mer problematisering og psykologisk dybde i karakterene.

- Det vil alltid være pluss og minus ved et manus. Behn er en interessant forfatter som er under utvikling. Jeg er ikke så opptatt av enkelte bøker, mer av forfatterskapet sett under ett, sier Claussen.

Den svenske forleggeren mener også kongefamilien vil reagere på beskrivelsene av homosex og narkotika. Partiene den svenske forleggeren refererer til dreier seg om miljøskildringene i den marokkanske byen Tanger. Her møter den reisende hovedpersonen på et dekadent miljø som forsinker turen videre. Miljøet består av utstøtte utgrupper av kunstnere, diktere og homofile fra Europa.

Claussen mener det er utenkelig at kongefamilien vil reagere på boka.

- Jeg er helt sikker på at denne boka ikke er støtende for kongefamilien. De er da opplyste mennesker som klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet. Det er direkte insinuerende av den svenske forleggeren å hevde noe slikt, sier Claus Claussen.

Forskjellige meninger

Også Tuva Ørbeck Sørheim, redaktør i Bokklubben Nye Bøker, er forbauset over kritikken fra Lindelöv.

I oktober kommer «Bakgård» som hovedbok i bokklubben.

- Jeg har aldri opplevd før at et forlag har gått ut og kritisert ei bok de ikke antar.

Ari Behn har sagt at boka bør få tale for seg når den kommer, og det synes jeg er mest ryddig. Det er sikkert 100000 lesere som vil ha forskjellige meninger om den.

- Har dere tatt inn boka fordi forfatteren heter Ari Behn?

- Jeg synes denne boka er bra nok i mengder, men det er selvfølgelig et samspill mellom manus og forfatter.

BRA NOK FOR DANMARK: Ari Behns danske forlegger mener at Behns kommende bok «Bakgård» er bra nok til at han vil utgi den.