KOMMENTARER

Den evige krigen

Går det an å forstå Israel/Palestina-konflikten? Her er tre filmer som hjelper deg til å forstå politikken, krigslidelsene og den daglige fornedrelsen.

ETTERETNIGSDOKU: «Gatekeepers» gir deg en ganske umiddelbar forståelse av den fastlåste politiske situasjonen. Filmen har mottatt en rekke internasjonale priser, og et tilgjengelig på NRK nett-tv. Den består av intervjuer med en rekke av de tidligere lederne av den interne etteretningsorganisasjonen Shin Bet. Foto: Promo
ETTERETNIGSDOKU: «Gatekeepers» gir deg en ganske umiddelbar forståelse av den fastlåste politiske situasjonen. Filmen har mottatt en rekke internasjonale priser, og et tilgjengelig på NRK nett-tv. Den består av intervjuer med en rekke av de tidligere lederne av den interne etteretningsorganisasjonen Shin Bet. Foto: Promo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Israel/Palestina-konflikten er ikke den mest interessante på grunn av brutaliteten. Man måler ikke relevans i dødstall. Det er meningsløst, slik blant annet Kjetil Wiedsvang i Dagens Næringsliv gjør denne uka, å sammenlikne volden med andre konflikter for deretter å undre seg over hvorfor Israel/Palestina får så stor oppmerksomhet.

Den er den historiske dimensjonen som gjør konflikten fascinerende, på den sterkt fortvilende måten. Den vedvarende, brutale okkupasjonen og partenes manglende evne til å komme fram til en løsning etter tiår med konflikt og terror. Fortida er dyster, og framtida er mørk. Israel/Palestina-konflikten er som kvintessensen av frykten for at fred ikke er mulig.

Den første anbefalingen er dokumentaren «Gatekeepers», som gir deg en ganske umiddelbar forståelse av den fastlåste politiske situasjonen. Filmen har mottatt en rekke internasjonale priser, og et tilgjengelig på NRK nett-tv. Den består av intervjuer med en rekke av de tidligere lederne av den interne etteretningsorganisasjonen Shin Bet. Den som har hatt ansvaret for sikkerheten i Israel og de okkuperte områdene, og som dermed har vært den mest sentrale etteretningsorganisasjonen i landet. Hardbarkede ledere som har kjempet mot palestinerne, men også jødiske nybyggere som planla å sprenge Klippemoskeen - og lyktes med å drepe statsminister Rabin. Radikale krefter på begge fronter som stadig har lyktes med å rive fredsprosessen i filler.

Erkjennelsene fra lederne står i kø: «krigen mot palestinerne har ikke hatt noen strategi, bare taktikk». «Det finnes ikke noe alternativ til samtaler». «Vi er blitt en brutal okkupasjonsmakt». Og den siste, som bekrefter mistanken du sitter med etter å ha hørt disse barskingene analysere i halvannen time:

«Å gå inn i hus og vekke familier om natten. Det setter seg i deg. Og når du går av med pensjon, blir du skikkelig venstreradikal.»

«Gazas tårer» - Vibeke Løkkebergs dokumentarfilm om krigen i Gaza i 2009 er også tilgjengelig på NRKs nett-tv. Filmen er en reprise, men først og fremst gir den deg et inntrykk av at det samme gjelder for sommerens konflikt. Filmen gir deg ikke noen god oversikt over konflikten, men det er heller ikke poenget. Gazas tårer er en nærstudie av de menneskelige, særlig barnas, lidelse. Et psykologisk traume som det er vanskelig å skjønne hvordan man skal kunne komme videre fra - eller ikke minst: bygge en fred oppå.

Den siste anbefalingen er en spillefilm, og den er dessverre litt vanskeligere å få tak i (du får kjøpt den på nett). «Omar» fra 2013 er en skarp, politisk ladd Romeo og Julie-fortelling fra Vestbredden. Et forhold på tvers av sikkerhetsmuren der aktørene forsøker å leve sin liv og finne kjærligheten, men vikler seg inn i motstandsarbeid, angiveri. En vemodig vakker fortelling som selvsagt ikke ender godt. Som viser hvordan livet, selv i de «kjølige» periodene, er en umulighet - når man i praksis lever i en evig krigstilstand.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer