KOMMENTARER

Den evige krigen

Går det an å forstå Israel/Palestina-konflikten? Her er tre filmer som hjelper deg til å forstå politikken, krigslidelsene og den daglige fornedrelsen.

ETTERETNIGSDOKU: «Gatekeepers» gir deg en ganske umiddelbar forståelse av den fastlåste politiske situasjonen. Filmen har mottatt en rekke internasjonale priser, og et tilgjengelig på NRK nett-tv. Den består av intervjuer med en rekke av de tidligere lederne av den interne etteretningsorganisasjonen Shin Bet. Foto: Promo
ETTERETNIGSDOKU: «Gatekeepers» gir deg en ganske umiddelbar forståelse av den fastlåste politiske situasjonen. Filmen har mottatt en rekke internasjonale priser, og et tilgjengelig på NRK nett-tv. Den består av intervjuer med en rekke av de tidligere lederne av den interne etteretningsorganisasjonen Shin Bet. Foto: Promo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Israel/Palestina-konflikten er ikke den mest interessante på grunn av brutaliteten. Man måler ikke relevans i dødstall. Det er meningsløst, slik blant annet Kjetil Wiedsvang i Dagens Næringsliv gjør denne uka, å sammenlikne volden med andre konflikter for deretter å undre seg over hvorfor Israel/Palestina får så stor oppmerksomhet.

Den er den historiske dimensjonen som gjør konflikten fascinerende, på den sterkt fortvilende måten. Den vedvarende, brutale okkupasjonen og partenes manglende evne til å komme fram til en løsning etter tiår med konflikt og terror. Fortida er dyster, og framtida er mørk. Israel/Palestina-konflikten er som kvintessensen av frykten for at fred ikke er mulig.

Den første anbefalingen er dokumentaren «Gatekeepers», som gir deg en ganske umiddelbar forståelse av den fastlåste politiske situasjonen. Filmen har mottatt en rekke internasjonale priser, og et tilgjengelig på NRK nett-tv. Den består av intervjuer med en rekke av de tidligere lederne av den interne etteretningsorganisasjonen Shin Bet. Den som har hatt ansvaret for sikkerheten i Israel og de okkuperte områdene, og som dermed har vært den mest sentrale etteretningsorganisasjonen i landet. Hardbarkede ledere som har kjempet mot palestinerne, men også jødiske nybyggere som planla å sprenge Klippemoskeen - og lyktes med å drepe statsminister Rabin. Radikale krefter på begge fronter som stadig har lyktes med å rive fredsprosessen i filler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer