Den evige toeren

Du slipper å bli gjenkjent på byen, og å skrive autografer i køen på Rimi. Men du vil alltid forbli i skyggen av den store stjerna.

Det er sommer i Norge, og landet kan ikke få nok av en liten, pussig mann med rødt skjegg og rart navn: Ravi. Nesten ingen bryr seg om makkeren DJ Løv. Pressefotografer ber den litt høyere, ukjente, brysomme mannen (er han en fan?) som står sammen med Ravi om å flytte seg så de kan få tatt bilde av den store stjerna.

Men DJ Løv - eller Anders Løvlie - er ikke forsmådd. For ham har det vært et bevisst valg å holde en lav profil i media. Ikke så dumt kanskje. Deres nyeste album «Den nye arbæidsdagn» har passert 70 000 solgte, og Ravi kan ikke gå i fred på gata lenger. Men litt kjent hadde det kanskje vært greit å være.

-  Når vi spiller på konserter, må jeg alltid sørge for å ha et artistpass. Mens Ravi går rett fordi vaktene, blir jeg alltid stoppet, sier Løvlie.

MUSIKKHISTORIEN er full av fortellinger om artister som motvillig har blitt redusert til å spille annenfiolin: Art Garfunkel som fortvilet forsøker å fylle Paul Simons små sko, Andrew Ridgley som har forsvunnet ut i det store intet etter at Wham! var historie og George Michael var over alle hauger og hitlister og så videre. Vi kan fortsette å nevne Eurythmics, Pet Shop Boys, Roxette, M2M og Dollie DeLuxe.

Mange band og vennskap har blitt revet i filler av krangler om hvem som fortjener en plass i rampelyset, eller hvem som fortjener anerkjennelse for bandets suksess. Erkeeksempelet er selvfølgelig The Beatles, hvor Paul McCartney og John Lennon elsket/hatet hverandre til de store musikalske høyder, men hvor kjemien mellom dem til slutt var på nivå med flytende nitrogen - iskaldt. I 2003 så McCartney seg nødt til å hevde seg overfor for lengst avdøde Lennon ved å gi ut «Let It Be - naked» slik han hadde sett det for seg. Og hvem er egentlig viktigst i a-ha?

I bandbiografien «The swing of things», kom det fram at de tre i perioder ikke har snakket sammen.

ER KONFLIKTENE uunngåelige? Er det mulig å stagge den snikende følelsen av misunnelse som rammer et forbigått ego?

-  Jeg tror ikke det er et problem som rammer alle duoer. Men hvis du har et eksponeringsbehov, og det aldri er noen som spør om få autografen din, så kan det sikkert være vanskelig. Etter konserter passer jeg alltid på å ha på meg de samme klærne som jeg hadde på meg på scenen, sånn at folk spør etter autografen min. Nei da, he he he. Men nå veit ikke du om jeg sier dette for å legitimere min egen situasjon, sier Løvlie og knegger.

Hvis man har hatt trynet sitt på trykk som klovnete artist tilstrekkelig mange ganger, fester det seg hos publikum. Løvlie er utdannet jurist og advokatfullmektig. Han har ikke permisjon, han har magesår - i tillegg til en sjef som har forståelse for at arbeidsmengden hans er omvendt proporsjonal med plasseringa på VG-lista.

-  Det gjelder vel litt å kjenne sin besøkelsestid. Jeg kommer kanskje til å oppsøke offentligheten en gang, men det blir ikke som DJ Løv.

-  Det er jo ingen hemmelighet at Ravi er mer gjenkjennelig enn meg. Jeg er litt mer grå og kjedelig.

I SOMMER har Ravi og DJ Løv hatt en hit med «Tsjeriåu», og samarbeidet med en annen duo som også har hatt litt ujevn fordeling av medieeksponeringen. Eivind Rølles har alltid havnet litt i skyggen av Lage Fosheim i «The Monroes»

-  Lage er en stor scenepersonlighet. Andre kan sikkert tenke at det må være en utfordring å stå ved siden av ham. Men vi er et godt stykke forbi det å kjempe om å være i rampelyset. Vi var ferdige med det for 20 år siden. For oss har det vært et resultat av hvordan personlighetene våre er. Og sånn har det vært helt fra starten av, sier Rølles.

I motsetning til Ravi og DJ Løv, skriver Fossheim og Rølles all tekst og musikk sammen. Det vil si, de krediterer hverandre alltid, og deler dermed 50-50 på alt. Men selv om alt det formelle er i orden, kan det ikke bli gnisninger likevel?

-  Å være i et band, handler om å passe på hverandre. Vi figurerer alltid sammen på covere og sånn. Lage er mer profilert og lettere synlig - så er jeg kanskje flinkere med noe i studio. Jeg har heldigvis aldri følt meg som noen nummer to.

MEN NOEN ER definitivt nummer to, for ikke å si nummer tre. Håvard Jensen - eller Jan Steigen - er tredjemedlemmet i Tungtvann ved siden av Poppa Lars og Jørg1. Han er ikke offisielt medlem av bandet, men medlem av «orkesteret», som han selv sier. Han er ikke med i den kreative prosessen, men er Jørg1s vokale sparring partner på konsertene, og har sammen med Jørg1 holdt klubbkonseptet Raggabalder gående i noen år. Man må kanskje ha en raus personlighet for å leve med å alltid komme i annen rekke?

-  Det spørs litt hvilke ambisjoner du har med det du driver med. Hvis du er fornøyd med det du driver på med, så spiller det ingen rolle. Jeg har fått reise og sett så mye av landet som jeg ellers aldri hadde fått mulighet til, sier Jensen.

-  Også er jeg er rimelig ukjent, så da kan jeg finne på mer faenskap.

I FJOR SOMMER gjestet N.E.R.D. Quart-festivalen, og det minst kjente medlemmet, Shay Haley, ga et intervju til Mona B. Riise i Lydverket på NRK. Gruppa er i dag oppløst, og Haley var på mange måter tredje hjulet på vogna og kameraten som fikk være med på moroa. De to andre i bandet - Pharell Williams og Chad Hugo - er superduoen som utgjør de sagnomsuste produsentene «The Neptunes». Om det var fleip eller et gryende utslag av misunnelse er usikkert, men Shay Haley luftet uansett tankene sine til NRK.

-  Han fortalte at Pharell var blitt litt sprø på grunn av livet han levde. At man blir litt rar av å være Pharell, forteller Mona B. Riise.

Konflikter? I intervjuet sa han at han selv kunne gå på gata, og kjøpe en hamburger på McDonalds, hvis han ville. Hva som er mest misunnelsesverdig, er det jo grunn til å spørre seg om.

-  Men Shay Haley hadde ikke noe valg. Han kunne aldri ha blitt noen Pharell, sier Riise.

Og der ligger sannsynligvis hunden begravet. Hvem som skal sole seg i glansen av blitzlampene, er ofte forutbestemt. Noen må gå først i køen.

I BAKGRUNNEN: Allerede under første videoinnspilling tenkte DJ Løv at det var like greit å ikke ha trynet sitt over hele videoen, og overlot showet til Ravi.
NUMMER TRE: Shay Haley (t.h.) sto i skyggen av Pharell Williams (t.v.) og Chad Hugo i N.E.R.D.
SAMARBEIDER: Eivind Rølles og Lage Fosheim utgjør «The Monroes».
I SKYGGEN: Håvard Jensen (t.v.) er tredjemann i Tungtvann, i tillegg til Poppa Lars og Jørg1 (t.h.).