Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Villaks:

Den fantastiske, men truede villaksen

De som er mest opptatt av laksen og dens velferd, er vel også dens største fiende?

VERDIFULL LAKS: Er det bærekraftig utvikling å ta livet av en tredjedel av den mest verdifulle villaksen som er på vei til å føre arten videre, spør Jan Christian Häckert. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
VERDIFULL LAKS: Er det bærekraftig utvikling å ta livet av en tredjedel av den mest verdifulle villaksen som er på vei til å føre arten videre, spør Jan Christian Häckert. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK kjører i disse dager en vellaget serie om «Den fantastiske villaksen». Vi følger programleder Kenneth Bruvik gjennom fire episoder med flere gråtkvalte scener hvor det er om å gjøre å redde villaksen fra en flom av farer med lakselus og oppdrettslaks i spissen. Men noe skjærer seg: De som er mest opptatt av laksen og dens velferd, er vel også dens største fiende?

NRKs programserie fokuserer i stor utstrekning på farene villaksen står overfor og peker på at villaksbestanden får tøffere kår. Dette til tross for at et effektivt drivgarnsfiske ble forbudt i 1989. I dag er det andre farer som lurer. I Midt-Norge har flere elver slitt med parasitten Gyrodactylus salaris og noen elver lider under kraftutbygging eller annen menneskelig byggevirksomhet.

De virkelig store farene blir presentert som rømt oppdrettslaks og lakselusenes herjinger. Rømt oppdrettslaks, beregnet til mellom 150 og 200 000 pr. år, søker etter hvert opp i de samme elvene som villaksen, fortrenger denne eller danner hybridavkom. Hybridavkom eller rene oppdrettslaksavkom er genetisk ikke like egnet som villaks til å overleve en farefull ferd ut mot og i havet som smolt av villaks. Vitenskapelig råd for lakseforvaltningen vurderer hvor god statusen til den enkelte bestand er. Her tar man i stor grad hensyn til forekomst og innblanding av oppdrettslaks. Prosentandelen av «god» eller «svært god» bestandsstatus har sunket dramatisk og ble i 2016 beregnet til historisk lave 20 prosent. Med andre ord er den norske villaksbestanden i ferd med å bli genetisk utvannet av oppdrettslaks med mindre evne til å overleve.

Forskjellige aktører gjør en stor innsats for å dempe de negative virkningene av lakselus og rømt oppdrettsfisk. Det brukes millioner av kroner hvert år for at elvene våre skal være så «friske» som mulig uten innslag av oppdrettslaks. Og det er her «skjæringa» kommer: Er det bærekraftig utvikling å ta livet av en tredjedel av den mest verdifulle villaksen, som er på vei til å føre arten videre?

Gyteferdig villaks er uten tvil den mest verdifulle delen av bestanden siden den har klart å vokse seg stor og sterk i havet og kommet seg forbi alle farer som truer på vei til en forløsende gyteakt på grusbunnen i fødeelven. Er ikke dette det glade vanvidd? Er det ikke like ille som om en frustrert sauebonde som klager på bjørnen og ulvens herjinger skulle gå lukt inn i sauefjøset og drepe en tredjedel av sine gravide søyer?

Man må virkelig sette seg ned og tenke fullstendig nytt med hensyn til villaksforvaltningen. Fisket i gyteelver bør forbys og endres til sjø- og havfiske. Et uttak på høyde med det man har i dag i havet vil på langt nær skade gytebestanden på samme måte siden man ikke fisker på gytefisk.

Tør myndighetene å ta steget for å redde villaksen?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!