Den farlige hesten

Barne- og hestefilm som byr på action på flere plan.

FILM: Det er ikke uvanlig at du ikke vil det du må, sier den snusfornuftige, men litt pysete, 11-åringen Alise i Gunnar Vikenes nye norske barnefilm, «Trigger». Jenta som aldri har ridd før og er livredd hester, redde en vill og vettskremt spranghest i løpet av det thrilleraktige dramaet.

Man kan innvende at det noe formelaktig over norske barnefilmer for tida, «barn-redder-dyr-på-rømmen-fra-slemme-profitører»; det kan eventuelt være traktorer eller gamle Folkevogner som må reddes fra skraphaugen. Når det er sagt, må manusforfatter Monica Boracco Borring berømmes for å ha skapt en historie som fungerer på flere plan i «Trigger».

Sorg og død

På actionplanet er det historien om en verdifull spranghest som er så «gal» at eieren vil slakte den for å heve en skyhøy forsikringssum. Hesten blir forsøkt reddet av et par dyreelskende barn som må slåss mot klokka for å temme uhyret.Men det er også en historie som fungerer på et psykologisk plan som barn kan relatere seg til. Hva skjer når du har jugd på deg mot og krefter du egentlig ikke har, og så risikerer å bli avslørt som en pysete løgner av alle de superkritiske skolevennene dine? I tillegg er «Trigger» en historie som takler voksne menneskers bitterhet, sorg og død på en direkte og tilforlatelig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvfølgelig males det med bred pensel her. Skurkene er i overkant skurkete der de løper rundt i skogen med våpen. Men Gunnar Vikene har hatt en usedvanlig heldig hånd med både casting av barnerollene og instruksjonen av barna.

Trolske bilder

Ann-Kristin Sømme spiller Alise med akkurat den riktige blandingen av småjenters hoppende angst og pågående fryktesløshet i møte med store dyr. Hun og bestevenninnen Rebekka (Adele Karoline Dahl) elsker hester i teorien , de demonstrerer gjerne for å bevare ulver, men er litt mer forbeholdne når de konfronteres med virkeligheten: «Er du klar over hvor mørkt det blir i naturen om natta, eller?»

Kjell Vassdals foto er i enkelte partier nesten trolsk, særlig er nattbildene med blåsvart stjernehimmel over en vill hvit hest i kaldt drabantbylandskap egnet til å ta pusten fra flere enn lettskremte 11-åringer. Svenske Sven Wollter spiller den viktige rollen som Alises bestefar. Han fnyser foraktelig av alle myter om folk som kan hviske trolldom i hesteører, men han har selv livslang erfaring med å temme hester og en bittersøt drøm om en gammel hest som en gang het Trigger og som kunne hoppe 1,79 meter høyt.

Foto: FILMWEB/SF Norge AS
Foto: FILMWEB/SF Norge AS Vis mer

«Trigger» byr på mer enn de mest tradisjonelle hestefilmene som ofte handler om båndet mellom jenter og hester. De fleste hestescenene her fungerer mer skremmende enn kosete. Slik har den også en realistisk dimensjon som demmer opp mot den vanlige romantiseringen.