DEBATT

Debatt: Presidentskiftet i USA

Den farlige romantiseringen av Obama

En skeptisk holdning til Trumps politikk må ikke innebære en skjønnmaling av Barack Obamas presidenttid.

FOR ENKELT: Vår kritikk av eventuelle feil hos Donald Trump må ikke begrense seg til å rose Barack Obama, skriver kronikkforfatteren. Foto: DPA / NTB Scanpix
FOR ENKELT: Vår kritikk av eventuelle feil hos Donald Trump må ikke begrense seg til å rose Barack Obama, skriver kronikkforfatteren. Foto: DPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det blitt skrevet mye om maktskiftet i amerikansk politikk. Donald Trumps tale anklages for å være «splittende» og kroppsspråket «truende», med knyttnevebruk og liknende fakter. Og ser vi på Trumps uttalte politikk, så er det grunn til å være skeptisk og avventende.

Men en skeptisk holdning til Trumps politikk må ikke innebære en skjønnmaling av Barack Obamas, slik vi nå ser tendenser til. Obamas presidenttid var på den internasjonale arenaen full av kritikkverdige forhold. Det er viktigere enn på lenge å diskutere disse, så ikke vår kritikk av eventuelle feil hos Trump begrenser seg til å rose Obama.

Mange husker George W. Bush som en krigspresident. Kjente sitater som «enten er du med oss, ellers så er du med terroristene» sender fortsatt gysninger nedover ryggen på de av oss som mener verden er mer komplisert enn som så. Like fullt glemmer man at der hvor Bush startet to kriger med kongressens støtte, har Obama i forskjellige former fortsatt disse, og attpåtil startet enda flere uten å søke kongressen om støtte. I 2016 alene slapp USA 26000 bomber over ni forskjellige land. De aller fleste av dem land USA ikke har noen formell krigserklæring mot.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer