LEDER

Den farlige skammen

Dagbladet mener: Det er direkte uansvarlig av store samfunnsaktører å så splid og misbruke folks uro.

FALSK SKAM: Etter flyskam dukket det opp oljeskam og kjøttskam. Hva blir det neste? Seriøse samfunnsaktører må slutte å skape splid i klimadebatten ved å spille på motsetninger, mener Dagbladet. Her får klimaaktivist Greta Thunberg en klem etter en tale på indianerreservatet ved Standing Rock i Nord-Dakota denne uka. Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB Scanpix
FALSK SKAM: Etter flyskam dukket det opp oljeskam og kjøttskam. Hva blir det neste? Seriøse samfunnsaktører må slutte å skape splid i klimadebatten ved å spille på motsetninger, mener Dagbladet. Her får klimaaktivist Greta Thunberg en klem etter en tale på indianerreservatet ved Standing Rock i Nord-Dakota denne uka. Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Høstjakta er i gang og det statlige foretaket Statskog har benyttet anledningen til å komme med en advarsel på sine hjemmesider. Norske jegere er angivelig eksponert for en slem epidemi som herjer landet, den smittefarlige påføringen av skam. Jegere frykter at de skal rammes av kjøttskam, slik oljearbeidere den siste tida har vært utsatt for oljeskam og reisende for flyskam. Fenomenet har vært behørig omtalt i mediene og eksperter er konsultert om skamfølelsen er på retur etter at den vestlige verden trodde den endelig var vaksinert mot skam.

Det har vært vanskelig å finne smittekilden til den nye skammen, så også i historien fra Statskog. Det hevdes at den er «klimafundert» og skyldes en misforstått kamp for klima og dyrevelferd, uten at det belegges nærmere enn et intervju med en jeger som er bekymret. Oljearbeidere har tatt til motmæle mot «oljeskammen» og tatt i bruk Facebook-filteret «Stolt oljearbeider», ifølge NRK, selv om det er et like stort mysterium hvor oljeskammen oppsto. Kan det være i oljebransjen selv, undres det, for nyheten vekket naturligvis sympati for arbeiderne og oppmerksomhet om hva oljenæringen har betydd og fortsatt betyr for norsk velstand.

Denne karikaturen av klimadebatten er kanskje uunngåelig i sosiale medier og i valgkampens hete, men direkte uansvarlig når den benyttes av større samfunnsaktører og dyrkes i de redigerte mediene. Klimaspørsmål er blitt den mest betente politiske saken i vestlige land, helt på nivå med innvandring. Krefter på høyresida i europeisk og amerikansk politikk misbruker klimasaken til å så splid og skape uro. Det skjer nettopp gjennom å lage skremmebilder av hva klimatiltak vil bety for den enkelte, og ved å fortelle historier om en livsfjern urban elite som setter vanlige arbeidere i skammekroken. Skam-begrepet spiller på at en gruppe setter seg til doms over en annen og innbyr til polarisering.

I det virkelige liv trenger vi ikke skremmebilder. Klimakrisen er reell, og alle demokratiske krefter i samfunnet, i politikken og næringslivet, i by og land, må finne sammen for å bremse utviklingen. En viktig del av jobben er å få folk med seg i en omstilling fornuftige ledere er enige om er uunngåelig. Derfor er store deler av næringslivet godt i gang allerede. De vet det også handler om arbeidsplasser og økonomisk bærekraft.

Fredag annonseres hvem som får årets Nobels fredspris. Den unge aktivisten Greta Thunberg (16) er en av favorittene som frontfigur for en global klimabevegelse, og det har skapt strid allerede før kunngjøringen. Sjikanen og hetsen hun utsettes for er tydeligvis ikke skambelagt. Det burde den være. For den er ekte og svært smittefarlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer