LEDER

Den farlige skammen

Dagbladet mener: Det er direkte uansvarlig av store samfunnsaktører å så splid og misbruke folks uro.

FALSK SKAM: Etter flyskam dukket det opp oljeskam og kjøttskam. Hva blir det neste? Seriøse samfunnsaktører må slutte å skape splid i klimadebatten ved å spille på motsetninger, mener Dagbladet. Her får klimaaktivist Greta Thunberg en klem etter en tale på indianerreservatet ved Standing Rock i Nord-Dakota denne uka. Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB Scanpix
FALSK SKAM: Etter flyskam dukket det opp oljeskam og kjøttskam. Hva blir det neste? Seriøse samfunnsaktører må slutte å skape splid i klimadebatten ved å spille på motsetninger, mener Dagbladet. Her får klimaaktivist Greta Thunberg en klem etter en tale på indianerreservatet ved Standing Rock i Nord-Dakota denne uka. Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Høstjakta er i gang og det statlige foretaket Statskog har benyttet anledningen til å komme med en advarsel på sine hjemmesider. Norske jegere er angivelig eksponert for en slem epidemi som herjer landet, den smittefarlige påføringen av skam. Jegere frykter at de skal rammes av kjøttskam, slik oljearbeidere den siste tida har vært utsatt for oljeskam og reisende for flyskam. Fenomenet har vært behørig omtalt i mediene og eksperter er konsultert om skamfølelsen er på retur etter at den vestlige verden trodde den endelig var vaksinert mot skam.

Det har vært vanskelig å finne smittekilden til den nye skammen, så også i historien fra Statskog. Det hevdes at den er «klimafundert» og skyldes en misforstått kamp for klima og dyrevelferd, uten at det belegges nærmere enn et intervju med en jeger som er bekymret. Oljearbeidere har tatt til motmæle mot «oljeskammen» og tatt i bruk Facebook-filteret «Stolt oljearbeider», ifølge NRK, selv om det er et like stort mysterium hvor oljeskammen oppsto. Kan det være i oljebransjen selv, undres det, for nyheten vekket naturligvis sympati for arbeiderne og oppmerksomhet om hva oljenæringen har betydd og fortsatt betyr for norsk velstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer