Recap: «Heimebane» sesong 2, episode 5

Den finten så jeg ikke komme, «Heimebane»!

Det er tid for fotballens tiurleik.

Ikke det minst klassiske «Heimebane»-bildet, akkurat? Foto: NRK
Ikke det minst klassiske «Heimebane»-bildet, akkurat? Foto: NRKVis mer

OBS: DENNE RECAPEN INNEHOLDER SPOILERE FOR UKAS EPISODE AV «HEIMEBANE», SAMT DET TYNNESTE JUSS-RELATERTE ORDSPILLET NOENSINNE*

Så du trodde våre venner i Varg var ute av vilnisset etter to episoder med gjørmefotball i distriktene og grøftekjøring i kjønnspolitikkens mørke underskog?

Tro om igjen.

For denne uka er det klart for den merksnodigste av alle fotballens bakkanaler, der klubbledelser og spillere danser rundt i uhellig forening som ville satyrer på en kunstgresslette i måneskinn, og snuser hverandre i skrittet, byr seg fram, og lyver, bedrar og lokker hverandre inn i evig (eller så lenge kontrakten varer) lykke og/eller fortapelse.

Jeg snakker naturligvis om ukene før overgangsvinduet for kjøp og salg av spillere stenger.

Adrian våkner hos Camilla i Trondheim. Han må dra, og selv ikke at hun lager sutremunn, eller legger haken inn i en av arrgropene på ryggen hans får ham til å endre mening.

Trondheim. Shit, vi er fortsatt bare i Trondheim. Foto: NRK
Trondheim. Shit, vi er fortsatt bare i Trondheim. Foto: NRK Vis mer

Ti dager til overgangsvinduet stenger, står det på skjermen. Som vi husker har klubben nå bortimot ubegrenset av Petronella Nagelsmidts kapital til rådighet for å forsterke klubben, og dere vet hva det betyr? Jada, det er tid for SHOPPING!

EPISODE 5: Ikkje til sals

(Manus: H.M. Hvattum, Regi: Yngvild Sve Flikke)

På kontoret sprader en overtent Peder Nagelsmidt rundt som om han var The Wolf of Ulsteinvik. Han vil by på en spiller han ikke helt vet hvor spiller, han vil at Eddie skal slutte å drapere seg i Leeds-regalia og heller få på seg noe Varg-merch (lykke til med dét, Peder! Kanskje du skal prøve å forhandle fred i Midtøsten i samme slengen?), han svarer Rosenborgs tilbud om å kjøpe Adrian med et detaljert kurs i hvordan man pisser i skogen. Hele tiden mens han hviner av begeistring, og Espen ser på i sjokk.

Og til slutt ringer han pressen og tipser dem om sin egen råhet. For han er jo rå, folkens. Han er jo det.

9 DAGER TIL VINDUET STENGER

Adrian har fått vite av Camilla at Rosenborg snuste på ham, og nå konfronterer han Helena. Hadde de ikke tenkt å fortelle det til ham?

Helena prøver å si at dette ikke er en samtale, all den tid han er på en treårskontrakt, men strekker seg likevel uvanlig langt i å stryke ham med hårene. Både ved å si at de kan matche lønnen RBK ville tilbudt, men også ved å gjøre det tydelig at hun vil bygge laget rundt ham, noe hun tydeliggjør ved å skrive opp masse navn på tavla sin.

Håper du husket å sjekke at det der var whiteboard-tusj før du begynter, Helena. Foto: NRK
Håper du husket å sjekke at det der var whiteboard-tusj før du begynter, Helena. Foto: NRK Vis mer

Som en mor som vil kjøpe seg barnas gunst prøver hun å avlede ham ved at han kan velge seg hva han vil i smågodtdisken av tilgjengelige spillere.

Adrian er avmålt begeistret (til en forandring).

De andre spillerne kommer inn, og Tommy, som tydeligvis har sett VG-artikkelen, hilser ham med «eeeeeey, Ikke-til-salgs!», som tydeligvis er blitt det nye kallenavnet hans.

Om det er sånn at å kalle opp folk etter VG-overskrifter er blitt den nye trenden, kunne det tross alt vært verre. Det kunne blitt «Her føder sjiraffen April», eller «Øvelsene som gir deg sprettrumpe». Foto: NRK
Om det er sånn at å kalle opp folk etter VG-overskrifter er blitt den nye trenden, kunne det tross alt vært verre. Det kunne blitt «Her føder sjiraffen April», eller «Øvelsene som gir deg sprettrumpe». Foto: NRK Vis mer

Michael og Marianne er i et avgjørende møte om barnefordelingen. Vil kidsa melde full overgang til mor, eller vil Michaels advokathai komme opp med noe gull før vinduet stenger?

Marianne mener barna har det bedre hos henne, og spiller ut kreftkortet for ekstra sympati – altså at faren hennes har fått det, og hun må ta vare på ham. Hun sier det er uaktuelt med annenhver helg (som vel var det hun tilbød Michael), og har et aldri så lite utbrudd. Hun henter seg inn igjen med med å tilforlatelig slenge ut Sissel-Renate-kortet også. Classy, Marianne.

Advokaten oppfordrer til å finne en løsning, hvis ikke må de ha en sakkyndig som observerer barna hos dem, og det vil ingen. Marianne har intet ønske om å ta dette til retten (men har tydeligvis ikke så mye ønske om å dele likt heller). Michael, på sin side, brukte opp alle replikk-bongene sine helt i starten av scenen, så han sier ikke noe mer.

Adrian stikker innom en barnehage i Trondheim, men det er ikke hvilken som helst barnehage, men den der Camilla jobber. Ungen hun leker med spør om de er kjærester, og Adrian svarer ja, men at de ikke kysser, og det der er LØGN, Adrian! HELE NORGE HAR SETT DERE KYSSE!

Nyere forskning viser at det faktisk er en myte at kjærestepar i gamle da’r giftet seg i kaviar. Foto: NRK
Nyere forskning viser at det faktisk er en myte at kjærestepar i gamle da’r giftet seg i kaviar. Foto: NRK Vis mer

De har en ikke så altfor konstruktiv kjæresteprat om Adrians framtid. Hva vil han, lurer Camilla. Og det lurer vel strengt tatt han på også. Ingen av dem er så innmari keen på å kompromisse her heller. For han skal tydeligvis bo i Ulsteinvik i tre år til, men hun vil ikke flytte tilbake til morens gravitasjonsfelt. Jeg vil ikke at du skal flytte bare på grunn av meg, sier Camilla. Det vil du dét så!

Han på sin side foreslår at hun kan ta ferdig VGS i Ulsteinvik, hun har tross alt ikke noe sted å bo akkurat nå. Det er bare fordi Camilla venter på at han skal komme til Trondheim, det er lettere med bolig når man er to. HALLO, DU ER 18 ÅR, ELLERNO!

Adrian tilbyr å hjelpe med det økonomiske, og djis, Adrian, kanskje du skal si at hun er søt når hun er sint også?

Enn så lenge er det femåringen her som har best kommunikasjonsskills. Foto: NRK
Enn så lenge er det femåringen her som har best kommunikasjonsskills. Foto: NRK Vis mer

Så er diskusjonen over. «Skal vi dra?» sier hun, som om de skal til veterinæren for å kastrere seg. De har sikkert planlagt noe hyggelig sammen, nå som han er i byen og alltingen.

OG DET KOMMER TIL Å BLI DRITHYGGELIG! Foto: NRK
OG DET KOMMER TIL Å BLI DRITHYGGELIG! Foto: NRK Vis mer

Den kvelden regner det sakte over Ulsteinvik. Espen og Helena sitter over hver sin datamaskin.

Espen er i dårlig humør og svarer i enstavelsesord, mens Helena snakker om at de nye draktene er blitt fine. Rollebyttet i jobbekteskapet deres er med andre ord komplett.

6 DAGER TIL VINDUET STENGER

Selveste Adrian står utenfor selveste Lerkendal, juvelen i selveste Trondheims krone.

Dette er andre gang denne sesongen vi står utenfor denne porten. Kanskje de ikke fikk filme innenfor? Foto: NRK
Dette er andre gang denne sesongen vi står utenfor denne porten. Kanskje de ikke fikk filme innenfor? Foto: NRK Vis mer

Så dukker det man får anta er sportsdirektøren i RBK opp, og godsnakker og smører Adrian. Han tilbyr en kopp kaffe, og insisterer på at han i det minste kan «hels på han Ola». Tør vi håpe han mener By Rise?

Niks. Det var bare en skuespiller. :/

Ola og sportsdirektøren snakker opp laget sitt, bortsett fra at de trenger å finne på noe lurt på kanten da. Hm … Hva har de i tankene, mon tro? For de godtar at Adrian skal bli i Varg, for kontrakter må man respektere. Er man ikke til salgs, så er man ikke til salgs. Sånn som han spilleren som ble solgt selv om klubben ikke ville det, fordi han i praksis begynte å streike og nektet å spille og møte på trening og sånn. HALLO, DEN HISTORIEN DER SIER JO DET STIKK MOTSATTE AV DET DERE NETTOPP SA! SKJØNNER DERE IKKE AT DERE BOKSTAVELIG TALT SERVERER ADRIAN EN OPPSKRIFT PÅ HVORDAN HAN SKAL KOMME SEG UT AV … å ja.

Hjemme i U-town har Espen kalt inn Otto til møte, for noe må jo han finne på, også. Otto får nytt kontraktstilbød, og siden øynene faller ut av hodet på ham og triller rundt på gulvet i resten av scenen, er det rimelig å anta at den nye lønnen er god.

Peder får inn noen store pappesker med nye state of the art kontorstoler, og så kjøper de han med håret fra Sarpsborg selv om han koster 7 millioner, fordi yolo. Dette nye økonomiske regimet lukter bærekraft lang vei.

Ergonomiske stoler my ass, du skal bygge et fort, du. Foto: NRK
Ergonomiske stoler my ass, du skal bygge et fort, du. Foto: NRK Vis mer

Ah, finnes det noe vakrere enn klubber på økonomiske steroider? Det må i tilfelle være å bruke cheat-koder i Sim City så man får ubegrenset cash.

Ja, jeg sa Sim City, det eneste spillet jeg anerkjenner som starter med bokstavene S, I og M. (Bortsett fra SimAnt, spillet der DU styrer din egen maurkoloni.) Foto: NRK
Ja, jeg sa Sim City, det eneste spillet jeg anerkjenner som starter med bokstavene S, I og M. (Bortsett fra SimAnt, spillet der DU styrer din egen maurkoloni.) Foto: NRK Vis mer

På treningsfeltet bosser Helena ekstra mye. «Hvis du skyt fra 20 meter så e det fordi keeper e i koma,» roper hun. Men da ville jo kampen blitt avblåst, Helena?

Michael ser datteren komme syklende. Hun er på gråten fordi hun var sur på ham for en filleting, og sa i affekt til den sakkyndige som observerer dem at hun heller ville bo hos mamma, selv om hun vil bo hos ham også.

Etterpå, i et uvanlig voldsomt anfall av empati og varme, spør Helena ham «kossen det går med greia?»

Så ber hun Michael ta en prat med Adrian om hvor dumt det er å la seg selge til en skikkelig bra klubb, selv om det tross alt funket temmelig bra for ham.

Hun minner ham om omkostningene. Ja, det var sant. Går man til en storklubb som tenåring risikerer man å ligge med eleven til kona si og bli skilt om tjue år.

Uansett, i ukas Garderobeprat™ tar Michael Adrian til side og spør hva han ville gjort hvis han kunne velge. Sjokkerende nok sier Adrian at han ikke vet.

Men han gjennomskuer at Helena har sendt løytnanten sin for å drive med litt myk manipulasjon, så Michael tar den ekte praten om profflivet i stedet. Han forteller at det var ensomt det første året. Men så ble alt bedre da Marianne ble med. Så mimrer han over hvor bra det var da de bodde i Firenze. Ja, stemmer det, dette handlet jo om deg og reisebloggen din? Adrian blir uansett ikke noe særlig klokere. Molto bene, Michael.

Det er kveld, og mens Helena tar restene av gårsdagens nudler ut av kjøleskapet, spiser Adrian kattematen sin i havgapet, før han stirrer i taket til sola står opp.

5 DAGER TIL osv.

Helena har besøk av selveste Kidane, en av spillerne Adrian nevnte da hun prøvde å smøre ham. Hun har visst kjøpt ham, gitt, for hva gjør man ikke for svigerbarna sine?

Framstøtet gjør bare Adrian mer tverr, og han annonserer streikeplanen sin: han kommer ikke på trening før han blir hørt, og om Rosenborg kommer med nye tilbud vil han være med på praten. Helena hveser til ham. Ikke foran Kidane, Adrian! Men Adrian står på sitt. Han mener han ikke blir tatt på alvor, og jeg er litt tilbøyelig til å være enig med ham.

There's been a murder on Kidane's floor. Foto: NRK
There's been a murder on Kidane's floor. Foto: NRK Vis mer

Etterpå forteller Michael henne at han ikke nådde helt gjennom til Adrian, som vel kvalifiserer til ukas underdrivelse. Så får de vite at RBK har høynet budet, og ikke minst har VG eksklusive bilder av Adrian som tar de onde smygardene i RBK i hånda utenfor Mordors/Lerkendals porter. Pføy!

«Jævla RBK», sier Espen.

4 DAGER TIL … VÅRJEVNDØGN OG DAG OG NATT ER LIKE LANGE, FOLKENS!

Helena henger i vinduet i oppgangen til Camilla, som var hun en nittinier ved Hartvig Nissen.

Serr, hørte du at Penetrator-Eddie hooket med Jente-Nagelsmidt på materialforvaltervorset, eller? Foto: NRK
Serr, hørte du at Penetrator-Eddie hooket med Jente-Nagelsmidt på materialforvaltervorset, eller? Foto: NRK Vis mer

Siden framstøtene mot Adrian ikke har fungert, er det på tide å legge presset på Adrians virkelige akilleshæl: kjæresten.

Hun spør om Camilla har tenkt gjennom konsekvensene av det hun tilrettelegger for at skal skje med Adrian.

«Æ prøve å beskytte dokker,» sier hun, et argument jeg tør påstå aldri før i historien er blitt brukt for å kamuflere manipulasjon og totalitære kontrollbehov.

MAKE ULSTEINVIK GREAT AGAIN: «Æ ska bygg en mur rundt han Adrian. En forsvarsmur. Og æ ska få RBK te å betale for den.» Foto: NRK
MAKE ULSTEINVIK GREAT AGAIN: «Æ ska bygg en mur rundt han Adrian. En forsvarsmur. Og æ ska få RBK te å betale for den.» Foto: NRK Vis mer

Så prøver hun på sett og vis å be om unnskyldning, for at hun har vært en dårlig mor.

Og Camilla bare. Foto: NRK
Og Camilla bare. Foto: NRK Vis mer

Men er Camilla sikker på at det er dette livet hun er ute etter? Hva skjer når Adrian kanskje blir solgt igjen? Hva skjer med Camillas liv da? Skal hun sette sitt eget liv på vent for å trøste, lage middag og være støttekontakt for en monoman og ekstrem personlighet i permanent blodtåke som alltid vil sette egne behov foran hennes?

Selv om man kan stille noen meget betimelige spørsmål ved Helenas motivasjon her, sier hun ikke noe som er direkte usant. Men hva er de egentlige, dypere beveggrunnene hennes nå? Mener hun faktisk det hun sier? Er hun virkelig bekymret for datteren? Eller er ulvemor bare villig til å si hva som helst av grusomme sannheter for å holde på Adrian, nå som hun har fått ferten av seriegull? Sannsynligvis begge deler, og mer til. Det er det som gjør Helena Mikkelsen til en av de mest interessante og komplekse rollefigurene vi har hatt på norsk tv i manns minne.

Samme hvor mye det byr Camilla imot, så går ordene hjem. For all Helenas egennytte til side, så er spørsmålet som siver opp mellom linjene noe Camilla skjønner at hun før eller siden er nødt til å ta stilling til: er du sikker på at du vil bli sammen med mora di, Camilla?

Michael og Marianne møtes i et så alvorlig lyssatt rettslokale at man hvert øyeblikk forventer å se Jack Nicholson dukke opp og rope «You can’t handle the truth!»

«Administrator, jeg vil gjerne ha protokollført at noen har stjålet lysstoffrørene over meg, muligens som et callback til en billedvits i forrige recap.» Foto: NRK
«Administrator, jeg vil gjerne ha protokollført at noen har stjålet lysstoffrørene over meg, muligens som et callback til en billedvits i forrige recap.» Foto: NRK Vis mer

Marianne triller inn scoringer på løpende bånd, der hun snakker om Michaels manglende omsorgskompetanse, og at hun tok tak i alle atferdsproblemene til barna – han fikk dem ikke med seg engang.

Michael, på sin side, prøver å demontere en penn.

Han snur seg til advokaten, og innser at de må ta fram de store kanonene.

Unleash the kraken. Foto. NRK
Unleash the kraken. Foto. NRK Vis mer

Advokaten går mer i detalj på omstendighetene rundt Mariannes avbrutte studier, da faren fikk kreftdiagnosen. Det viser seg nemlig at hjemreisen var en mer … gradvis prosess, som gikk via en tre uker lang pokerturnering i Las Vegas. Mariannes forkjærlighet for å spille strategiske trumfkort i forhandlingssituasjoner kommer altså fra et sted. Et bilde av en kvinne på randen av spillegalskap tegnes, og Marianne presses mer og mer mot veggen. Til slutt smeller hun til: Michael er ikke kapabel til å ta vare på barna.

Men advokaten snapper ballen midt i Mariannes angrep, og går på en dramatisk kontring: hvis hun virkelig mener han ikke er det, er vel hennes fem måneder lange fravær, der hun overlot omsorgen til ham, nærmest for omsorgssvikt å regne? Oh snap.

*Eid...sivating. Foto: NRK
*Eid...sivating. Foto: NRK Vis mer

Marianne kan ikke annet enn å måpe, hun er fanget sin egen logiske offsidefelle. Med fare for å blande sportsmetaforer: Game, set, og match.

Seinere på kvelden står han og skuer i ensom majestet utover mancaven sin. For hva skal man med et bordtennisbord, når man ikke har noen å dele det med?

Look on my mancave, ye Mighty, and despair! Foto. NRK
Look on my mancave, ye Mighty, and despair! Foto. NRK Vis mer

Samtidig henger Adrian opp klesvasken. Han prøver å ringe Camilla, men kommer bare til svareren, gang på gang.

3 DAGER TIL … DET ER 4 DAGER TIL BURSDAGEN MIN (BARE NEVNER DET)

Varg vinner 2-0, til tross for at Adrian ikke er med i troppen (unnskyldningen Helena kommer med er øm rygg. Mhm.). Det er nysigneringen Kidane som har briljert.

Nå lukter det medalje på Sunnmøre, sier sportsankeret. Og tunfisk, kjenner vi Adrian rett.

Peder vil feire, dette er tross alt den første seieren under Nagelsmidt-regimet, men Helena kjører, så klart. Lillebror Nagelsmidt er faktisk så overtent at selv overtenningen hans har overtenning, så nå vil han slå til på tilbudet fra RBK også. Den sure stemningen Adrian har laget (kremt, riktignok etter at Peder absolutt insisterte på å sette i gang en totalt unødvendig fjærbrusing i avisene) gjør at han i praksis er damaged goods i Varg nå. Som moren til den nyklekkede fuglen som ramler ut av redet og så avvises når den hjelpes tilbake igjen fordi den har begynt å lukte menneske, vil han ikke vite av Adrian lenger, nå som det har festet seg en eim av Lerkendal rundt gjøkungen.

Helena protesterer, og til syvende og sist er det hennes valg. Tilbudet fra Rosenborg står til i morgen.

Mens Adrian venter på at den eneste T-skjorten hans skal bli tørr (veldig høy luftfuktighet på Nordvestlandet), tar Camilla omsider telefonen.

Hun puster tungt og snufser, og får ikke fram et ord.

I'm glad we had this talk. Foto: NRK
I'm glad we had this talk. Foto: NRK Vis mer

Så da er det bare å løpe litt, da.

Hjemme i Casa Eide spiser Espen sin ukentlig tilmålte kumle, da Peder kommer på døra for å «få ham til å gå gjennom det nye tilbudet fra RBK». Dette lukter, og da snakker jeg ikke bare om komlen.

Praten går treigt, selv når han popper ei flaske bobler (gjett tre ganger om Espen har sjampagneglass). Han beklager at han har overkjørt Espen. Espen svarer ikke. Det er i det hele tatt litt trå stemning, så Peder finner det opportunt å vri småpraten over til ryktene om Espen og Mario.

«Folk prater.»

«Er det kjipt? At folk prater?»

«Nei, det e no berre sånn det e det, folk lika å prate.»

En som ikke liker å prate. Foto: NRK
En som ikke liker å prate. Foto: NRK Vis mer

Langsomt blir Peders egentlige agenda tydelig. Han forteller at han kommer fra en veldig åpen gjeng, at han sannsynligvis har ligget med flere menn enn damer. «Også kommer man opp hit også er det helt Saudi-Arabia … Har du noen gang ligget med en mann, du?»

Espens ukomfortsnivå stiger til uante høyder, og han prøver å stotre frampå at Peder er sjefen hans, og at de jobber sammen.

Peder skal til å gå, men så kysser han ham. Og Espen gjengjelder Åååååååw.

Tematisering av homofili i idrettsmiljøer har jo ligget og ulmet hele sesongen egentlig. «Heimebane» har slengt ut ikke så altfor subtile hint, både med Tommys penisaversjon i dusjen, og den nye keeperens forsøk på å prate med Espen før cupkampen mot Nærelv. Det mest nærliggende var vel å tro at det var en av disse unge spillerne som skulle ta den tunge, ensomme reisen ut av garderobeskapet (og det kan jo fortsatt skje, jeg har med overlegg ikke sett mer enn dere her, folkens!), og siden Mario og Espens boforhold med dertil hørende rykter virket å være mer en klassisk «ting er ikke alltid som det ser ut som»-bygdesladder-case, skal jeg innrømme at jeg ikke så denne finten her komme. Well played, «Heimebane».

Espen og Peder, ikke den minst snåle matchen man kunne sett for seg, kanskje? Tipper de får noen nusselige barn med overtente krøller. Foto: NRK
Espen og Peder, ikke den minst snåle matchen man kunne sett for seg, kanskje? Tipper de får noen nusselige barn med overtente krøller. Foto: NRK Vis mer

Uansett, det blir med dette relativt kyske kysset i denne omgang, men man får vel regne med at siste ord ikke er sagt her.

For episodens siste scene er viet seriens to dampveivalser, i det Adrian oppsøker Helena og lurer på hva pokker hun har sagt til Camilla. Som en annen mafioso ba Helena bare henne om å ta vare på seg sjøl, og i sitt hode tror hun sikkert det var ment som et omsorgsfullt tips og ikke en trussel.

«Du ringer Rosenborg nå, også selger du meg,» sier Adrian. For han kommer i hvert fall ikke til å spille mer, ikke for henne.

Helena, selvrettferdig som alltid, nekter å være ansvarlig for det som kommer til å skje om han går til en ny storklubb. Hun refererer til både angstfremkalte beinbrudd og det som skjedde i Ajax-garderoben.

Men Adrian viker ikke en tomme. Dette handler om hele hans eksistens. Han roper at han ikke har noen ting her i Ulsteinvik.

«Du har oss. Du har mæ».

«Du sier at du bryr deg, men du gjør ikke det», svarer han. Og jeg lurer på om han ikke har rett. Eller, på sitt merkelige, emosjonelt avstumpede Helena-vis bryr hun seg sikkert, men samtidig: ikke én eneste av alle de tingene hun har gjort for ham, har ikke samtidig hatt en eller annen grad av egennytte for henne. Det er lett å se hvordan trygghetssøkende, emosjonelt og mentalt frynsete folk som Adrian – som helt fra barndommen av har blitt kondisjonert av faren sin til å tro at prestasjon og kjærlighet henger kausalt sammen – blir forvirret av måten hun, paradoksalt nok, både under- og dobbeltkommuniserer på.

Og nå vil han ikke mer. Mannen som er i stand til å sparke i stykker sine egne knokler for å slippe å gjøre noe han ikke vil, forteller Helena at han er ferdig her.

Og ikke minst: «Jeg er ferdig med deg».

Han går, og Helena står igjen, oppløst i tårer, da Peder ringer.

Hun har bestemt seg: Selg ham.

For å si det på superheltsk: Dette er det som skjer når en ustoppelig kraft møter et urokkelig objekt.

Les også Dagbladets tidligere «Heimebane» recap:

Sesong 2 (Christopher Pahle)

Sesong 1 (Marie L. Kleve)