DEBATT

Debatt: E-helse

Den fjerde industrielle revolusjonen

E-helse vil endre norsk helsetjeneste for alltid. Med tydelig politisk lederskap blir det til det bedre.

MÅ HANDLE: - Nå må Norge kjenne sin besøkelsestid. Vi må sikre at fremtidens data som kan utvikle banebrytende behandling, blir brukt til det beste for deg og meg og for fellesskapet, ikke kun til fordel for internasjonale kommersielle selskaper, skriver artikkelforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MÅ HANDLE: - Nå må Norge kjenne sin besøkelsestid. Vi må sikre at fremtidens data som kan utvikle banebrytende behandling, blir brukt til det beste for deg og meg og for fellesskapet, ikke kun til fordel for internasjonale kommersielle selskaper, skriver artikkelforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje allerede hørt mye om det. Om datasystemer og programvare som nå utvikler kunstig intelligens. Om vår tids «Spinning Jenny» som IBM kaller «Doctor Watson». Watson leser 40 millioner fagpublikasjoner på 15 sekunder. Nylig stilte programvaren en diagnose for en 60 år gammel dame med en sjelden form for leukemi på 10 minutter. Og IBM er langt fra alene om å satse tungt på synergier fra helse, digitalisering og maskinlæring.

I neste stortingsperiode vil digitalisering og kunstig intelligens slå inn for fullt i de store offentlige tjenesteområdene – i skolen, universitetene, samferdsel, og energi – og ikke minst – i omsorgstjenestene og sykehusene våre.

Mulighetene er store. På svært kort tid kan vi utvikle neste generasjon av vår felles helsetjeneste.

Vi kan bruke velferdsteknologi til å sørge for at eldre kan ha et verdig liv i eget hjem lenger.

Vi kan utnytte smarttelefoner, sensorer og maskinlæring til å forebygge uhelse tidligere.

Vi kan stille diagnoser, lindre og behandle sykdom på et presisjonsnivå vi tidligere ikke har sett.

Den digitale revolusjonen gir Norge store, unike muligheter til å skape nye næringer i skjæringspunktet mellom privat og offentlig sektor. Gjennom internasjonale partnerskap og politisk lederskap, kan vi sørge for nye arbeidsplasser og verdiskaping som kommer hele samfunnet til gode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer