Den flinke jøden i Haugesund

Et dykk ned i vårt eget grums.

Konfeksjonskonge Moritz Rabinowitz og kona Johanna  
i Haugesund.
Foto: Filmweb
Konfeksjonskonge Moritz Rabinowitz og kona Johanna i Haugesund. Foto: Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: At begivenhetene fra «krigen» stadig byr på nytt stoff til bøker og filmer, bør kanskje ikke lenger forundre oss.

Krigen er ikke bare millionenes undergang og alle de bombede byene, den er hver enkeltskjebne, hvert bombede barneværelse, hver gutt og jente som bukker under for hunger og nød.

Egne bragder De statene som kom ut av krigen på den rette siden, har i hovedsak kunnet fortelle om sine egne bragder og de andres nedrigheter, svik og feighet. Men de siste årene er det blitt større rom også for de andre fortellingene. Våre egne svikere og ofre har fått ansikter.

Vi har fått historien om Kathe, som alltid hadde vært i Norge. Vi har lest om hirdens barn og tyskertøsenes fornedring. Frontkjempere har fått navn, og det de drev med blir forsøkt kartlagt. Ja, det var nordmenn som deltok i krigens verste eksesser. Nordmenn meide jøder ned.

Og vi har fått systematiske framstillinger av antisemittismen. Her hjemme trivdes jødeforakten, for eksempel i det som nå er Norges største avis, Aftenposten. Denne forakten begrenset seg ikke bare til dem som virkelig hatet jøder, den strakk seg langt inn i bornerte kretser av selvgode, «vanlige folk».  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer