«Den forelskede fansen kommer også til å bli fornøyd, tipper jeg. Men de skal få jobbe for gleden»

Karl Ove Knausgårds «Min kamp»-avslutning var verdt å vente på.

SETTER PUNKTUM: Halvannet år etter at den først ble varslet, er Karl Ove ----Knausgård endelig klar med det sjette og siste bindet av «Min kamp». Det var verdt å vente, mener anmelderen. Foto: Anders Hansson, Forlaget Oktober
SETTER PUNKTUM: Halvannet år etter at den først ble varslet, er Karl Ove ----Knausgård endelig klar med det sjette og siste bindet av «Min kamp». Det var verdt å vente, mener anmelderen. Foto: Anders Hansson, Forlaget Oktober Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Ett av de beste stedene jeg vet å være, er i teksten til KOK». Sånn skrev en leser for noen uker siden på den åpne veggen på Karl Ove Knausgårds fanside på Facebook.

Tråden under var enig:

«Samme her.». «Akkurat samme her. Jeg får fred i sjela mi av det.» (2 likes) «Nå er det ikke lenge så lenge til. Snart kan vi være i de vakreste tekstene igjen... Gleeeeeeeder meg! :)»

Det er vanskelig å se for seg noen bok i norsk litteraturhistorie som har vært omfattet med så mye utålmodige forventninger som sjette og siste bind av Karl Ove Knausgårds romanserie «Min kamp». Når boka nå endelig foreligger, nærmere ett og et halvt år etter første varslede lansering, og etter en lang serie utsettelser, kjennes det godt å kunne slå fast: Det var lurt å vente. Og det var verdt å vente på.

Den forelskede fansen kommer også til å bli fornøyd, tipper jeg. Men de skal få jobbe for gleden.

Med sine 1116 sider (pluss litteraturliste) er «Min kamp. Sjette bok» ikke bare en av de lengste romanene overhode i den norske litteraturhistorien. Den er også den klart mest krevende av de seks «Min kamp»-bøkene, virkelig et beist av en bok, en stor og seigt rennende masse av ord - nettopp ikke en tekst du «leser» i tradisjonell forstand, men heller et «sted» du er, en strøm du har senket deg ned i, for deretter å dras hit og dit av forfatterens assosiasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer