Den første dagen ved Somme

I dag morges kl. 07.30, i den franske landsbyen Poziéres, holdt soldater fra flere land en felles markering. Til lyden av sekkepiper mintes de at det er 90 år siden slaget ved Somme. At også mange nordmenn kjempet i dette slaget har hittil vært ukjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN VOLDSOMME tordenen fra artilleriet hadde vedvart i nesten en uke da den stilnet brått klokken halv åtte denne vakre sommermorgenen. Selv blant de hundretusen ventende britiske soldatene kom den øredøvende stillheten som en overraskelse. Like raskt som den kom, rives stillheten over de britiske stillingene i stykker av kommandorop og skarpe toner fra offisersfløyter. Langs en front på 30 kilometer myldrer en masse av kakikledde soldater opp fra skyttergravene og ut i det månelignende landskapet som de kaller ingenmannsland. I sakte marsj og med spente blikk beveger de seg mot de fremre tyske linjer, som virker forlatte. Det er de fremste soldatene som først oppdager små bevegelser på den andre siden. Plutselig bjeffer de første tyske maskingeværene. I løpet av sekunder blir rekker av britiske soldater meiet ned. De neste timene ble som scener fra en grotesk skrekkfilm. Gradvis fyltes slagmarken med hauger av døde og døende soldater. Til tross for de store tapene ble stadig nye tropper sendt frem og slått blodig tilbake hver gang. Enkelte avdelinger klarte å forsere de ytterste tyske skyttergravene, men kraftig tyske motangrep kastet dem tilbake. Dette var Europa 1. juli 1916.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer