Den første gonzojournalist

Maleren Christian Krohg ledet Arvid Bryne inn i journalistikken. Nå har Bryne skrevet biografi om sitt forbilde.

CHRISTIAN KROHG
CHRISTIAN KROHG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Journalistveteranen og forfatteren Arvid Bryne forteller med entusiasme at han som gymnasiast i Stavanger på slutten av 1950-tallet ble inspirert av Christian Krohgs skrivekunst.

- Den berømte maleren skapte, sier Bryne - en muntlig stil som var duggfrisk og levende, klar og konsis. Christian Krohg introduserte intervjuet i norsk presse, han innførte dialektord og folkelige vendinger som fornyet avisspråket, og regnes med rette som en grunnlegger av den moderne journalistikken her i landet.

VI SITTER på Grand Café, under det monumentale maleriet der Christian Krohg troner som en mektig patriark mellom hustruen Oda og en av rivalene, dikteren Sigbjørn Obstfelder; et anegalleri fra hovedstadens moderne åndsliv i frambrudd og gjennombrudd, der Christian Krohg sto i fremste linje som billedkunstner, journalist og polemiker.

En glemt manuskript, som Arvid Bryne fant i Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling, kaster lys over den intellektuelle eliten i Kristiania på slutten 1880 -tallet, som skjulte så mange motsetninger, så mye sjalusi og så mange tragedier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer