Den første solidaritetstesten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BISTAND: Vi er mange som har store forventninger til den nye regjeringens utviklingspolitikk, og i erklæringen fra Soria Moria er det ikke mangel på store ord om nødvendig kursskifte. Samtidig som de mest utålmodige av oss forstår at det tar tid å legge om politikk på viktige områder, er det likevel noen grep som kan tas raskt for å vise at det er nye tider. Det er særlig to aktuelle utfordringer som kan føre til solidariske handlinger allerede i det nye budsjettet. Mest medieoppmerksomhet har naturlig nok jordskjelvkatastrofen og de massive ødeleggelsene i Pakistan fått, og det burde ikke være vanskelig å komme opp med minst det samme beløpet som den offentlige hjelpen til tsunamiofrene, dvs. 1 milliard kroner. Det er det samme som det statens oljeinntekter øker med på én eneste dag. Den andre hovedutfordringen har direkte sammenheng med de økte oljeprisene som Norge nå tjener så fett på, og hvor regningen betales av mange av de aller fattigste landa i verden, ikke minst i Afrika. Lastebiler og busser står stille, og småbønder får ikke fraktet sine produkter til markeder i byer eller i utlandet. Helsestasjoner legges ned når det ikke er drivstoff til dieselaggregatene. De høye oljeprisene er virkelig et eksempel på at den enes brød (dvs. oljefond) er den andres død.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer