Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den første «Star Wars»-filmen ble totalslaktet av norske anmeldere

- Merkelig at den ikke falt i smak, sier filmviter Bjørn Sørenssen.

DE GODE MOT DE ONDE:  Her ser vi så vidt skalken av roboten R2-D2 og kompisen C-3PO, som fremdeles er de snille i «Star Wars». Foto: David James/Disney/Copyright Lucasfilm 2015 /  AP / NTB Scanpix
DE GODE MOT DE ONDE: Her ser vi så vidt skalken av roboten R2-D2 og kompisen C-3PO, som fremdeles er de snille i «Star Wars». Foto: David James/Disney/Copyright Lucasfilm 2015 / AP / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) I går var det premiere på den syvende filmen i «Star Wars»-rekken.

Det er ventet at den skal bli den filmen som skal få «alle» til å gå på kino før jul over hele kloden.

Varierende respons Dagbladets anmelder er ikke helt imponert over «The Force Awakens», og har gitt filmen terningkast 3. Men responsen fra kritikerne spriker.

VG kaller filmen «Et moderne fantasyeventyr for vår tid» med en femmer på terningen, og filmpolitiet i P3 har slått til med en sekser. Også TV2 er begeistret over den nye filmen.

Mandag fikk spesielt inviterte se den etterlengtede «Star Wars»-oppfølgeren, «The Force Awakens», i Los Angeles.

«The Force Awakens» er kanskje den største filmen siden originalen.

Det skriver regissør Brett Morgan, kjent fra blant annet fra «Montage of Heck»-dokumentaren om Kurt Cobain, på sin twitterkonto. Han var blant de de aller første som har sett den sjuende «Star Wars»-filmen.

- Det er merkelig Men «Star Wars»-filmene har aldri hatt stor stjerne hos filmanmelderne, som stort sett i liten grad har latt seg fascinere av det golde science fiction-landskapet med de merkelige vesenene og kampen mellom det onde og det gode.

- Av en eller annen grunn varierte mottakelsen av de første filmene fra slakt til midt på-treet anmeldelser i den norske pressen, sier professor i filmvitenskap ved NTNU, Bjørn Sørenssen.

- Det kan forklares med at de kanskje har hatt altfor høye forventninger til filmene, eller kanskje det har vært anmeldere som rett og slett mangler interesse til denne typen populærunderholdning, sier han.

Sørenssen legger til at han likevel synes det er merkelig at «Star Wars» ikke falt i smak hos filmkritikerne i Norge den gang.

Konvensjonell og klisjepreget Da «Star Wars Episode IV: Et nytt håp» ble vist på norsk kino i januar 1978, skrev VG: «Konvensjonell og klisjepreget historie, lagt til et fremmed miljø. Reinspikka eventyr, passer best for science fiction-frelste». De endte på terningkast tre.

Arbeiderbladet mente at dette var «en artig krig», mens Dagbladets anmelder lot seg smått begeistre: «Stor og uforpliktende moro for alle med sans for science fiction, teknologisk fabulering, eventyr på fremmede kloder og sånn.»

Sørenssen peker på de ofte svært kritiske filmanmeldere i The Guardian som skal ha beskrevet samme film som fylt av «enorm og spennende moro».

Filmprofessoren er mer enig med britene og mener at spesielt de tre første George Lucas-filmene var New Hollywood på sitt beste den gang.

- Filmene kan tilfredsstille alle. Både de tilskuerne som ser og setter pris på Lucas sin lek med filmhistoriske og kulturelle referanser og de som bare er ute etter action, mener Sørensen.

- Det er virkelig interessant å se de forskjellige reaksjonene som oppstår, legger han til.

Kultklassikere De tre første filmene, «Star Wars Episode IV: Et nytt håp» (1977), «Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake» (1980) og «Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake» (1983) regnes som kultklassiere.

Det gjør ikke de tre påfølgende filmene, som stort sett ble radbrekket av anmelderne.

Dagbladets anmelder Liv Jørgensen kommenterer følgende i sin omtale av «Star Wars Episode I: Den skjulte trussel», som kom ut i 1999: «Tørt som en stortingsproposisjon med banal dialog, skrev Jørgensen og ga filmen terningkast to.»

Slakt og godkjent Også «Star Wars Episode II: Klonene angriper» fra 2002 fikk en toer på terningen. Anmelder Kurt Hanssen var ikke videre imponert over skuespillerprestasjonene:

«Lurer du på hvem den virkelige helten i «Klonene angriper» er, så er svaret Yoda. Han er like uangripelig og klok som alltid, og ligger godt an til å være filmens beste skuespiller.»

Tre år senere var anmelder Inger Bentzrud langt rausere, og gir «Star Wars Episode III: Sithene tar hevn» en firer: «Både strammere og mørkere enn de to foregående delene av denne siste trilogien», skriver hun i sin anmeldelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media