KOMMENTARER

Den fortvilte president Hollandes siste sjanse

President François Hollande kjemper tilsynelatende fortvilt for å redde sine fem år som statssjef i Frankrike fra vanære og ydmykelse i historiebøkene.

I UVÆR: Franske aviser brukte bilder av president François Hollande mens han holdt en tale i regnværet på øya Ile de Sein, utenfor kysten av Bretagne, i helga som et bilde på hans politiske floker. Etter et slags oppfør innad i landets regjering måtte han skjære gjennom. Statsminister Manuel Valls er bekreftet på taburetten og skal sette sammen et nytt lag. Foto: AFP / Scanpix / FRED TANNEAU
I UVÆR: Franske aviser brukte bilder av president François Hollande mens han holdt en tale i regnværet på øya Ile de Sein, utenfor kysten av Bretagne, i helga som et bilde på hans politiske floker. Etter et slags oppfør innad i landets regjering måtte han skjære gjennom. Statsminister Manuel Valls er bekreftet på taburetten og skal sette sammen et nytt lag. Foto: AFP / Scanpix / FRED TANNEAU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De politiske værvarslerne spår en høst og en vinter med uvær over «Sekskanten». Knapt var sommerferien over før den politiske krisa på venstresida tvang president François Hollande og statsminister Manuel Valls til å vise lederskap. Valls leverte inn avskjedssøknad, hans regjering gikk av og Hollande ba Valls danne ny regjering. Både på høyre og venstre sida har det kommet krav om å sammenkalle Nasjonalforsamlinga, som ennå har sommerferie, og om nyvalg.

Valls' regjering ble sprengt innenfra, fordi presidenten og statsministeren hadde forsøk å samle det sprikende Sosialistpartiet (PS) rundt regjeringsbordet. Det er den økonomiske krisepolitikken som splitter partiet og venstresida for øvrig. Det er motsetningene mellom innsparinger og å skape vekst som har vist seg umulige å forene for Hollande og Valls.

Tidligere statsminister Jean-Marc Ayrault var altså ikke skyld i alt som gikk galt i de to første årene under Hollande. Han ble byttet ut med Valls 1. april i år for å få en sterkere regjeringssjef. Mindre enn fem måneder seinere må Valls skifte ut laget som han ikke klarte å håndtere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer